Pratisyen hekimlerden 'Aile hekimliği'ne tepki

Haber Giriş : 17 Kasım 2004 14:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM'nin bayram sonrası ilk gündem maddesi olan 'Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun Tasarısı'na, Pratisyen Hekimler, milletvekillerine yazdıkları mektupla karşı çıktılar. 17 Kasım 2004 Çarşamba 14:33

''Aile hekimliği uygulamasıyla birlikte Türkiye sağlık politikaları kökten bir değişime uğrayacaktır'' denilen Türk Tabipler Birliği(TTB) Pratisyen Hekimler Kolu mekbunda bu kanundan amacın sağlık ocaklarının özelleştirilmesi olarak nitelerken şu ifadelere yer verildi:

''Bu değişimin olumsuzluklar taşıyacağını sonuçta sağlık ocaklarını özelleştirilme, çalışanların iş güvencesiz, sözleşmeli personel olarak çalıştırılma girişimlerini görüyoruz. Aile Hekimliği Pilot Uygulaması ile sağlık hizmetlerinin ücretsiz olacağı Sağlık Bakanlığı yetkililerince dile getirilmektedir. Yine Genel Sağlık Sigortası'nda yer bulan bir 'Temel Teminat Paketi'nden hiç söz edilmemektedir. Dolayısıyla sınırsız, ücretsiz bir sağlık hizmeti sunulacağı vaat edilmektedir. Bu yönüyle çok olumlu olan bu iki noktanın pilot uygulama ile birlikte tüm ülkede uygulamaya geçildiğinde uygulama şansı var mıdır? Cevaplanması gereken soru tüm açıklığı ile ortadır. Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanına sahip olmak, sınırsız sağlık hizmeti almak için yeterli olacak mıdır? Yoksa başka tanımlar, kısıtlamalar zaman içerisinde gelecek midir? Hükümet programlarında yazılı olarak anlatılan aile hekimliği uygulamalarında Genel Sağlık Sigortası (vatandaştan alınacak ek sağlık vergisi) ve Temel Teminat Paketi (asgari sağlık paketi) tanımlanmaktadır. Dolayısıyla hükümet programı değişmiş midir? Sağlık Bakanlığı yeni bir açılım mı getirmektedir? Yoksa pilot uygulama tüm ülkede uygulanacak modelle ilişkisiz midir? Yukarıda sıralanan sorular yanı sıra bu uygulamayı sürdürecek insan gücü de dahil tanımlanmamıştır. Bölgeden başlayarak tüm hekimler yeterince bilgilendirilmemekte, bu programa katılım için gönüllülük esas alınacağı ileri sürülürken yerelde bu konuda onaylanması mümkün olmayan insiyatifler alınmaktadır. Pratisyen hekimler belirsizlikler yumağında yer almak istememekte, bu uygulamayı desteklememektedir. Bu nedenlerle gerçeği yansıtmayan, bir pilot uygulamanın tam kaynak avantajlarını kullansa bile ülkemiz için örnek oluşturmayacak, aksine kamuoyunu yanıltacak Aile Hekimilği Pilot Uygulaması Kanun Tasarısı'nı bir kez daha dikkatlerinize sunuyoruz''.

habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber