Kamu kurumları memurlar için iş yeri bildirgesi verecek, vermeyenler ceza ödeyecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ekim 2008 14:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Reformu çatısı altına giren memurlar için 'iş yeri bildirgesi' ile 'aylık prim ve hizmet belgesi' verme zorunluluğu geldi. Aynen SSK'lılarda olduğu gibi memur çalıştıran kamu kurumları, işveren olarak işyeri bildirgesi verecek. Kanuna göre 2,5 milyon memur 24 Ekim 2008 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu'nun belirlediği merkezlere bildirilmek zorunda. Bu tarihi geçen kamu kurumları bin 916 YTL para cezasına çarptırılacak. Aylık prim ve hizmet belgesi verme zorunluluğunu yerine getirmeyenler ise asgari ücretin iki katı kadar para cezası ödeyecek.

1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu tüm kamu kurum ve kuruluşları için de yükümlülükler getiriyor. Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ali Pekten, 5510 sayılı kanun uyarınca memurlarında sigortalı sayıldığını, memur çalıştıran kamu kurum ve kuruluşlarının işveren olarak "işyeri bildirgesi" verme ve çalıştırdığı memurları "aylık prim ve hizmet belgesi" ile bildirme yükümlülüğünün bulunduğunu açıkladı. Memur şehri olarak bilinen Ankara'daki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının bu ödevlerini süresinde yerine getirmeleri çağrısında bulunan Pekten, bildirim yapmayanların yüksek miktarda idari para cezaları ile karşı karşıya kalabileceklerine dikkat çekti.

"5510 sayılı Kanunun 4 ncü maddesi (c) bendi uyarınca memurlar da sigortalı sayılmaktadır. Memurlarımızı çalıştıran tüm kamu kurum ve kuruluşları işveren olarak, memur çalıştırılan işyerlerini tescil ettirmeleri gerekmektedir." diyen Pekten, tescil işlemlerinin nasıl yapılacağı ve memurların Sosyal Güuvenlik Kurumu'na nasıl bildirileceği konusundaki ayrıntıları Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ile 28 Eylül 2008 tarihinde Resmi Gazetede yayımlandığını belirtti. 5510 sayılı Kanun'dan önce Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre iştirakçi çalıştıran kamu kurumlarına getirilen işyeri bildirgesi verme zorunluluğunun en geç 24 Ekim 2008 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu'nun belirlediği merkezlere verme zorunluluğu bulunduğuna işaret eden Pekten, "24 Ekim 2008 tarihinden sonra verilecek işyeri bildirgeleri sebebiyle asgari ücretin 3 katına kadar idari para cezası uygulanacaktır."dedi.

İş yeri tescil işlemleri internetten yapılacak

Sosyal Güvenlik Reformu ile bir çok hak ve yükümlülüğün bir arada getirildiğini kaydeden Pekten, geçiş aşamasında kamu kurum ve kuruluşlarının da istekleri doğrultusunda işyeri tescil işlemlerinin geçici olarak İl Müdürlüğü yerine şimdilik Milli Müdafaa Caddesi 24 numaradaki adreste bulunan merkez birimince gerçekleştirileceğini söyledi. İşyeri tescil işlemlerinin e-sigorta yoluyla elektronik ortamda yapıldığını kaydeden Pekten, süreci anlattı: "Daha sonra alınan bilgisayar çıktısı ıslak mühürle mühürlendikten sonra Kurumumuza gönderilen işyeri bildirgelerine göre her bir işyeri için ayrı ayrı dosyalar oluşturulacak. Maaş ödemeleri Saymanlıklar aracılığı ile yapılan kamu kurum ve kuruluşlarının tahakkuk dairelerinin istenilmesi halinde birleştirilmesi ile bir veya birkaç işyeri olarak tescil edilebilecek. Örneğin memur maaş tahakkukları mal müdürlüğünde, İlçe Milli Eğim Müdürlüğü İlköğretim Okulları adı altında toplu olarak yapılan İlköğretim Okullarının tümünün istenilmesi halinde ise ilköğretim okulları adı altında tek bir işyeri dosyası olarak tescil edilebilecek."

Aylık prim ve hizmet belgesi her ay SGK'ya bildirilecek

Memurların çalışmalarının her ay "aylık prim ve hizmet belgesi" ile SGK'Ya bildirilmesi zorunluluğunun da getirildiğini kaydeden Pekten, bu belgenin SGK'nın web sayfasından elektronik ortamda gönderilmesi gerektiğini söyledi. Maaşları her ay ayın 15' inde ödenen memurlar için ödemenin yapıldığı ayın sonuna kadar, maaşını peşin alan memurlar için 31 Ekim 2008'e kadar aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi gerektiğini dile getiren Pekten, aksi takdirde asgari ücretin iki katına kadar idari para cezası ile karşı karşıya kalınabileceği uyarılarında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber