Şahin: Kamu görevlileri kendine çeki düzen versin

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 15 Ekim 2008 15:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin Engin Çeber'in işkence sonucu ölümü olayıyla ilgili soruşturmayı titizlikle sürdürdüklerini söyledi. Şahin ?Bu olay özellikle kamu görevi yapanların kendine çeki düzen vermesini sağlamalı? dedi.

Sıfır tolerans sözünün hiç işkence olmuyor anlamına gelmediğini belirten Adalet Bakanı Şahin ?Bu nokada bireysel ve münferit olarak işkenceyle karşılaşıyorsunuz. Devlet erkini kulanan kamu görevlileri, suçlulara, suçları ne olursa olsun düşmanca davranamazlar. Şimdiden kimseyi suçlu ilan edemem ama bu olayla ilgili müfettişlerimin raporlarına göre kötü muamele tespitleri var. ? dedi.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin yaptığı basın toplantısında Engin Çeber'in işkenceyle ölümü olayıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Şahin ?Türkiye 2004 yılına kadar AKPM raporlarına göre sisteematik işkence yapılan ülkeler arasındaydı. 2010'den sonra TCK'da önemli değişiklikler yapıldı. İşkence suçunun cezaları ağırlaştırıldı. Düşünce ifade örgürlüğüyle ilgili adımlar atıldı. Bana artık 301 sorusu sorulmuyor.

Ancak yasalarınızda ne kadar mükemmele yakın düzenlemeler yaparsanız yapın, zihniyetler değişmedikçe çalışmalar ve gayretler yarım kalıyor. Bu yasal düzenlemeleri uygulamaya da yansıtmamız gerekir. Tabii ki bu düzenlemeleri uygulamaya yüzde 100 yansıtmak zaman istiyor. Yeni duruma kamu görevi yapan personelimizin uyum sağlaması için süre gerekiyor. AKPM listesinden çıktık ama işkenceye sıfır tolerens deyince hiç işkence olmuyor diyemezsiniz. Bireysel ve münferit olarak işkenceyle karışılaşıyorsunuz. Bunlardan biri de Engin Çeber'in başına geldi.

ENGİN ÇEBER OLAYI

Ben hemen müfettiş görevlendirdim. Dün bana verdikleri bilgi işkence iddialarını ciddi bulunduğu yönünde. Delil toplamaya başladıklarını, ilk bilgilerde sorumlu gördükleri 19 kişinin açığa alınması kararını verdiklerini söylediler.

Türkiye'nin cezaevinde hala kötü muameleden bir vatandaşın hayatını kaybettiği bir ülke olarak anılması beni üzdü. 1991 seçimlerinde bir siyasi parti ?karakol duvarları camdan olacak' demişti. Çok hoşuma gitmişti. Yani ?sanki cam varmış gibi muamele edilsin' deniyordu orada. Ceza infaz kurumları da aynı anlayışla yönetilmeli.

Devlet erkini kullanan kamu görevlilere yakalananlara, suçları ne olursa olsun düşmanca davranamazlar. Devlete yakışır şekilde muamele de bulunmalıdırlar. Ben Adalet Bakanı olarak ceza infaz kurumlarında buna benzer olayların bir daha yaşanmaması için gayret sarfadeceğim.

Şimdiden kimseyi suçlu ilan edemem ama bu olayla ilgili müfettişlerimin raporlarına göre kötü muamele tespitleri var. Ortada bir ölüm olayı var. Kötü muamele ve işkenceden olduğu iddia edilmektedir. İşkence suçunun cezası ağırdır. Konu yargıya intikal edecek. En isabetli karar verilecek. Ben bunun ibret olmasını, özellikle kamu görevini yapanların kendisine çeki düzen vermesi gereken bir olay olmasını istiyorum.?

ÖZÜR DİLEMEK ERDEMDİR

Çeber'in ölümünden dolayı özür dilemesini ?erdem? olarak gördüğünü anlatan Şahin, ?görevimi yaparken hazreti ömer gibi davranmak isterim. Cicdani sorumluluğum olduğunu düşünüyorum? dedi. Şahin, gözaltı süresinin uzatılması konusunda Anayasa değişikliği yapılıp yapılmayacağı sorusuna ?Anayasada değişiklik düşünmüyoruz? yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber