Cezaevlerindeki sağlık hizmetleri masaya yatırıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ekim 2008 13:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Nizamettin Kalaman, bugün itibariyle Türkiye'deki cezaevlerinde tutulanların 100 bini aştığını bildirerek, sağlık hizmetleri konusunda yaşanan bazı sorunların, kısmen bu aşırı kalabalıklaşmaktan kaynaklandığını söyledi

Kalaman, AB Komisyonu Teknik Destek Bilgi Değişim Ofisi ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün organize ettiği "Cezaevlerinde Sağlık Hizmetleri" konulu toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'deki cezaevlerinde uygulanan sağlık hizmetleri konusunda bilgi verdi.

Sağlık haklarının, insanın en temel haklarından olduğuna işaret eden Kalaman, şöyle konuştu:

"Anayasanın 56. maddesine göre, devlet, herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla görevlidir. Öte yandan tarafı olduğumuz AB İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşama hakkını düzenleyen 2. maddesine göre, herkesin yaşama hakkı, yasanın koruması altındadır. Yine AB Konseyi Bakanlar Komitesinin en önemli tavsiye kararlarından biri olan 2006 Avrupa Cezaevi Kuralları, cezaevlerinde tıbbi kontrol ve bakımın önemine değinmekte, cezaevlerindeki sağlık hizmetlerinin mümkün olabildiğince genel toplumda uygulanan sağlık hizmetleriyle uyumlu olmasını ve hapsedilme sürecindeki sağlık politikasının, milli sağlık politikasına entegre edilmiş olmasını vurgulamaktadır."

Ceza infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerin, genel toplumun parçasını oluşturduğunu vurgulayan Kalaman, şöyle devam etti:

"Söz konusu kişiler, yasayla ellerinden alınmış hakları dışındaki bütün haklarını cezaevi kuralları çerçevesinde kullanabilmektedir. Sağlık hakları, bu temel haklardan biridir. Kişi, hapishane dışındayken her hastalandığında veya her ihtiyaç duyduğunda bir tıp otoritesine ya da hastaneye ulaşabildiğinden, hapsedilen kişi sadece özgürlüğünden yoksun bırakıldığına göre, cezaevinde de her ihtiyaç duyduğunda tıbbi bakım ve tedavi hakkına ulaşabilmelidir."

Toplantının önemine de değinen Kalaman, "bu toplantı hem cezaevleri sağlık hizmetlerimizin Avrupa ile kıyaslanmasını sağlayacak, hem de sağlık hizmetlerimizin nasıl daha ileriye götürüleceği konusunda yararlı tartışma ve tecrübe paylaşımımına imkan verecek. Bu nedenle toplantıdan çıkacak sonuçlar, ileriye yönelik sağlık politikamızda bizim için önemli bir referans kaynağı olacak" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber