TELSİM'in ?borcum bitsin?i bir aldatmaca mıydı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Ekim 2008 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçmişte TELSİM'e borcu olduğu gerekçesi ile ilgili internet sitesinde isimleri ifşa edilen ve tehdide maruz kalan tüketiciler adına başlatılan hukuki sürecin sona erdiğini belirten Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER Hukuk Komitesi Başkanı Av. Faruk HANÇER ?İstanbul 6. Tüketici Mahkemesi, borcu olduğu yönünde herhangi bir delil sunamayan TELSİM firmasının alacağı olmadığına hükmetmiştir. Bu karar geçmişte ödeme yapan veya icra takibi kıskacı altında olan tüketicilerin ?acaba? sorusunu sormaları için emsal teşkil etmektedir.? dedi.

Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER Hukuk Komitesi Başkanı Av. Faruk HANÇER'in konuyla ilgili açıklaması aşağıdadır:

Borçları nedeniyle TMSF'na devredilen Telsim Mobil Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş, 24 Mayıs 2006 tarihinden önceki fatura borçlarının ödenmesi için bir kampanya başlatarak, borcun peşin ödenmesi halinde gecikme faizinin yüzde 75'i, 4 taksitte ödenmesi halinde gecikme faizinin yüzde 50'si silineceğini taahhüt ederek tüketicileri bu kampanyadan yararlanmaya davet etmiş ve ödememeleri halinde ise icra yoluyla tüketicileri tehdit etmişti.

Kampanya kapsamında tüketicilerin evlerine bilgilendirme mektupları gönderilmiş, www.telsimborcumbitsin.com internet sitesi ve 0800 2111 0 542 no'lu çağrı merkezi kurularak tüketicilere borçları hakkında bilgi verilmişti.

1 milyon 200 Bin TELSİM abonesine yapılan çağrıda, bu kampanyadan faydalanmayan tüketiciler hakkında 6183 sayılı ?Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun? da dâhil olmak üzere, çok ciddi bir hukuki takip süreci başlatılacağı ve borcunu ödemeyen tüketicilerin devleti dolandıranla aynı kefede tutulacağı ifade edilerek adeta aba altından sopa gösterilmişti.

Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER, borçlu listesinde yer aldığı halde haksızlığa uğradığını iddia eden bir tüketiciyi Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurusunu sağlayarak borcun iptalini istemiştir. Heyet; savunma vermeyen TELSİM hakkında, ?borcun iptali? yönünde karar vermiştir.

Bunun üzerine, TELSİM tarafından Hakem Heyeti Kararının iptali için başvuruda bulunulmuş, yargılama sırasında kendisinden istenen borcun varlığına ilişkin fatura sunamayan TELSİM hakkında, İstanbul 6. Tüketici Mahkemesi'nce borcun iptali, hakem heyeti kararının onanması yönünde karar verilmiştir.

Bu süreç ilginç bir skandalın ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu karar göre, TELSİM tarafından binlerce tüketiciden bugüne kadar gerçekleştirilen milyonarca YTL tahsilât hakkında şaibe oluşmuştur.

İstanbul 6. Tüketici Mahkemesi tarafından verilen bu karar TELSİM tarafından haksız olarak tahsil edilen binlerce kişi için emsal olabileceği gibi ilerleyen günlerde borcu olmadığı halde TMSF tarafından Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun ile yapılacak icra takipleri için de yön gösterici olacaktır.

Öte yandan; bu karar ile binlerce tüketiciden yapılan tahsilâtın gözden geçirilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Hiçbir belgeye dayanmadan yapılan milyonlarca YTL'lik tahsilâtın yapılıp yapılmadığı ilgili kurumlar tarafından araştırılması gerekmektedir.

Av.Faruk HANÇER

Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER

Genel Başkan Yardımcısı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber