Sağlık Bakanlığı'ndan 'okul sağlığı' uyarısı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ekim 2008 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, okul ve benzeri yerlerde öğrencilerin sağlığının korunması amacıyla gerekli tedbirlerin alınması için Milli Eğitim Bakanlığı'nı (MEB) uyararak, "Derslikler ile diğer salon ve odalar, tuvaletler, avlu ve bahçeler, kantinler ve yemekhaneler öğrencilerin gelişim çağına uygun nitelikte, gerekli asgari teknik ve hijyenik şartlara sahip olmalıdır" önerisinde bulundu.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Gümrükçüoğlu imzasıyla yayınlanan genelgede, okul sağlığı hizmetlerinin, okulun çevresi dahil sağlığı olumsuz olarak etkileyen her türlü etmenin denetimi ile öğrencilerin ve okul personelinin sağlığının değerlendirilmesi, geliştirilmesi, sağlıklı okul yaşamının sağlanması ve sürdürülmesi, öğrenciye ve dolayısıyla topluma sağlık eğitiminin verilebilmesi için yapılan çalışmaların tümü olduğu vurgulandı. Genelgede, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 3. maddesinde, okul sağlığının korunmasının bakanlığın bütçeleriyle belirli sınırlar içinde doğrudan ifa edeceği görevler arasında sayıldığını ifade eden Müsteşar Gümrükçüoğlu, aynı kanunun 163. maddesinde ise, bütün okulların bina ve sağlık şartları, bulaşıcı ve salgın hastalıklardan korunmaları açısından bakanlığın murakabesi altında olduğunu kaydetti. Gümrükçüoğlu, okul sağlığı hizmetleri kapsamında yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

"- Okul sağlığı hizmetlerinin yürütülmesinde okul öğretim personeli, çocuk ve genç aileleri ile işbirliği yapılarak bir ekip halinde çalışılmalıdır. - Okullarda, özellikle okula yeni başlayan öğrenciler başta olmak üzere, bölgesel özellikler de dikkate alınarak, genel muayene ve hastalık (görme, işitme, enfeksiyon hastalıkları, paraziter hastalıklar, gelişme geriliği, sakatlıklar, kalp hastalıkları, diş hastalıkları vb.) taramaları yapılmalıdır.

- Öğrencilere gereken aşılar zamanında yapılmalıdır.

- Öğretmenler, okulda çalışanlar ve gerektiğinde veliler de sağlık konularında eğitilmelidir.

- Öğrencilere doğru sağlık bilgileri aktarılmalı ve sağlık konusunda olumlu davranışların kazandırılması için öğrencilere yönelik eğitim programları planlanmalı ve okul yönetimi ile işbirliği içinde uygulanmalı, gerektiğinde özellikle rehber öğretmenler ile öğrencilerin sağlık eğitimlerinde birlikte çalışılmalıdır.

- Bu yerlerde sağlıklı ve yeterli içme-kullanma suyu bulunmalı, içme-kullanma suyunun kalitesi sürekli izlenmeli, izleme sonuçlarına göre gerekli tedbirler alınmalı, su depolarının periyodik temizliği ve dezenfeksiyonu yaptırılmalıdır.

- Derslikler ile diğer salon ve odalar, tuvaletler, avlu ve bahçeler, kantinler ve yemekhaneler öğrencilerin gelişim çağına uygun nitelikte, gerekli asgari teknik ve hijyenik şartlara sahip olmalıdır.

- Okullar ve benzeri yerlerin çevresindeki öğrencilere hitap eden işyerleri gerekli asgari teknik ve hijyenik şartlara uygun faaliyet göstermeli, bu işyerlerinde satışa sunulan ürün ve hizmetler gerekli sağlık şartlarına uygun olmalıdır.

- Kantin ve yemekhanelerde sağlığa uygun, çocukların ve gençlerin yeterli ve dengeli beslenmelerinin sağlanmasına yönelik besinlerin satışı yapılmalı, kantin hizmetlerinin MEB ile işbirliği yapılarak hazırlanan ve 17 Nisan 2007 tarihinde yürürlüğe giren Okul Kantinlerinin Denetimi ve Uyulacak Hijyen Kuralları Genelgesinde belirtilen hususlar doğrultusunda yürütülmesi ve denetlenmesi sağlanmalı, çevrede açıkta gıda satışı önlenmeli, kantin ve yemekhanelerdeki tüm görevlilerin periyodik portör muayeneleri

yaptırılmalıdır.

- Yemek hizmeti sunan okullarda çocukların ve gençlerin enerji ve besin ögeleri ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte menüler planlanmalı ve uygun şekilde servisi sağlanmalıdır.

- Okullar ve benzeri yerler ile çevreleri ve çevrelerindeki işyerleri, oluşturulacak ekipler aracılığıyla tetkik ve kontrol edilmeli, bunların sonuçlarına göre, çocuk ve gençlerin sağlığının korunması bakımından gerekli sağlık şartlarına uygun olmayan okullar ve benzeri yerler ile sahipleri, gerekli asgari teknik ve hijyenik şartlara uygun faaliyet göstermeyen, sağlık şartlarına uygun olmayan ürün ve hizmetleri satışa sunan işyerleri ve sahipleri, yasaklara aykırı hareket edenler ile zorunluluklara ve

alınan tedbirlere uymayanlar hakkında ilgili mevzuat doğrultusunda gerekli her türlü işlem yapılmalı ve yaptırılmalı, uygulanmalı ve uygulattırılmalıdır.

- Konu hakkında il ve ilçe umumi hıfzıssıhha kurulları, kamuoyu ve ilgili birimler bilgilendirilmelidir.

- Okullar ve benzeri yerlerde öğrencilerin sağlığının korunması amacıyla gerekli tedbirlerin alınması için Valiliğiniz sorumluluğunda, il ve ilçelerde ilgili Vali Yardımcısının/Kaymakamın başkanlığında, İl Sağlık Müdürlüğü/İlçe Sağlık Grup Başkanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Tarım Müdürlüğü/İlçe Tarım Müdürlüğü temsilcilerinden bir komisyon oluşturularak, okullar ve benzeri yerler tek tek bu komisyonca değerlendirilmeli, örnek uygulamalar ve güçlükler diğer okullarla paylaşılmalı, bundan sonra bütün "Okul sağlığı hizmetleri" kısa, orta ve uzun vadeli olarak planlanıp denetlenerek bu hizmetler düzenli olarak sürdürülmelidir. Bu çerçevede Resmi ve özel bütün okullar, dershaneler, kurslar, eğitim merkezleri ve benzeri yerlerin çocukluk ve gençlik hıfzıssıhhası, fert ve toplum sağlığı ile genel sağlığın korunması bakımından gerekli sağlık şartlarına uygun olması için Valiliğinizce gerekli her türlü tedbir alınmalı ve aldırılmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber