Öğretmen İhtiyacı, Mevcut Öğretmenlerle Çözülecek

2004-2005 yılı eğitim-öğretim yılının başlaması ile birlikte bazı alanlarda öğretmen ihtiyacı olduğuna ilişkin talepler il milli eğitim mdürülüklerince Milli Eğitim Bakanlığına iletilmiştir. Bakanlık bu konuya ilişkin olarak bir genelge yayımlamıştır. Bakanlığın yayımladığı genelgeye göre bu ihtiyaç, genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenlerinin haftada 30 saat, atölye ve laboratuar öğretmenlerinin ise haftada 44 saate kadar derse girmeleri yoluyla çözümlenecektir. Açıklamalarımız ve ilgi yazınının tümü için tıklayınız.

Haber Giriş : 18 Kasım 2004 07:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 23.09.2004 tarih ve 73132 sayılı "Öğretmen ihtiyacı" konulu yazıda şu açıklamalara yer verilmiştir: "Bakanlığa intikal eden sözlü ve yazılı müracaatlarda 2004-2005 öğretim yılının başladığı bu dönem içerisinde bazı illerden bazı alanlarda öğretmen ihtiyacının bulunduğunu bildirmektedir.
439 sayılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yüksek ve Orta Dereceli Okullar Öğretmenleri İle İlkokul Öğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri ile Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanun ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 89 uncu maddesi dayanak alınarak çıkarılan 16.12.1998 tarih ve 23555 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Esaslar da sınıf öğretmenlerinin haftada aylıkları karşılığında 18 saat, genel bilgi meslek dersleri öğretmenlerinin de haftada aylıkları karşılığında 15 saat, 6 saati de zorunlu ücretli olmak üzere 21 saat, atölye ve laboratuar öğretmenlerinin haftada aylıkları karşılığında 20 saat, 20 saati de zorunlu ücret karşılığı olmak üzere 40 saat ders okutmakla yükümlü olduklarına ilişkin hükümlerde dikkate alınarak öğretmen norm kadroları Yönetmelik hükümleri çerçevesinde belirlenmiştir.
Esaslar kapsamında genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri istekleri üzerine haftada 9 saat, atölye ve laboratuar öğretmenleri haftada 4 saate kadar daha ders okutabildikleri dikkate alındığında genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenlerinin haftada 30 saat, atölye ve laboratuar öğretmenlerinin ise haftada 44 saate kadar ders okutmaları mümkün bulunmaktadır."

Bakanlığın yayınladığı bu yazı ile, öğretmenlerin kendi istekleri dahilinde girebilecekleri derslerin, öğretmen ihtiyacının giderilmesi açısından öğretmenlere verilmesi konusunda gerekli tedbirlerin alınmasına hükmetmiştir.

Tabi burada öğretmenlerimiz zaten ekonomik olarak iyi bir durumda olmadıklarından zaten ücretli ders aramakta idiler. Fakat bu derse girmek istemeyen öğretmenleri idarecilerimiz bu sefer derse zorla mı girdirecekler? Tabii ki hayır, çünkü 439 sayılı kanunda "isteğe bağlı olarak bu dersi okuturlar" hükmü bu yazı ile ortadan kaldırılamaz.

Fakat özellikle bazı illerimizde, örneğin Çanakkale'nin bazı Teknik okullarındaki okul idarecileri norm kadro 40 saat üzerinden yapıldığı için 41saat ders verememekte idiler ve bazı dersler boş geçmekte idi. Bu durumda bu yazı bu derslerin verilebileceğini bir kez daha duyurmaktadır.

İlgili yazı aşağıdadır

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

SAYI :B.08.0.PGM.0.23.01.01-4. 3297 / 73132 23 / 09 /2004
KONU: Öğretmen ihtiyacı

İLGİ; a) Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlan Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği.
b) Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik.
c) Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Ücretleri Saatlerine İlişkin Esaslar.

2004 yılı içinde Bakanlığımıza 18.000 öğretmen kadrosu tahsis edilmiş olup, bu kadrolara alanlar itibariyle illerin ihtiyaçları da dikkate alınarak dengeli bir şekilde ilgi (a) Yönetmelik çerçevesinde öğretmen atamaları 2004-1 'inci ve 2 inci atama dönemlerinde yapılmış bulunmaktadır. Ancak, Bakanlığımıza intikal eden sözlü ve yazılı müracaatlarda 2004-2005 öğretim yılının başladığı bu dönem içerisinde bazı illerden baza alanlarda öğretmen ihtiyacının bulunduğu bildirilmektedir.

Bilindiği gibi, 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 62 nci maddesi 3.4.1998 tarih ve 4359 sayılı Kanunla değiştirilerek; "Millî Eğitim Bakanlığına tahsis edilmiş bulunan serbest kadrolar; Millî Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca birlikte hazırlanacak norm kadro sayılarının tespit edildiği yönetmeliğe uygun olarak merkez ve taşra birimleri, öğretmen kadroları ise branşlar bazında okul ve kurumlar itibariyle dağıtılır..." hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm gereğince hazırlanan ve öğretmen ihtiyacının karşılanmasında, personel istihdam sisteminde önemli bir değişiklik öngören ilgi (b ) Yönetmelikle, her okul ve kurumda eğitim ve öğretim hizmetlerinin gerekli ve yeterli personelce yürütülmesi, personel boyutunda atıl kapasite yaratılmaması, var olan atıl kapasitenin ihtiyaç duyulan okul ve kurumlara yönlendirilerek verimliliğe dönüştürülmesi, bir öğretmene düşecek haftalık toplam ders yükünün yasal sınırlar içinde kalması, okul ve kurumların tür ve derecelerine göre her bir sınıf, şube veya gruptaki öğrenci sayısının uluslararası normlarda kabul edilen sınırlar içinde kalması amacıyla Millî Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında olması gereken yönetici ve alanlar (branşlar) itibariyle öğretmen sayısının belirlenmesine ilişkin esas ve usuller düzenlenmiştir.

Bu düzenlemelerde, 439 sayılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yüksek ve Orta Dereceli Okullar Öğretmenleri île İlkokul Öğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri ile Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanun ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 89 uncu maddesi dayanak alınarak çıkarılan 16.12.1998 tarih ve 23555 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ilgi (c) Esaslar da sınıf öğretmenlerinin haftada aylıkları karşılığında 18 saat, genel bilgi meslek dersleri öğretmenlerinin de haftada aylıkları karşılığında 15 saat, 6 saati de zorunlu ücretli olmak üzere 21 saat, atölye ve laboratuar öğretmenlerinin haftada aylıktarı karşılığında 20 saat, 20 saati de zorunlu ücret karşılığı olmak üzere 40 saat ders okutmakla yükümlü olduklarına ilişkin hükümlerde dikkate alınarak öğretmen norm kadroları ilgi (b) Yönetmelik hükümleri çerçevesinde belirlenmiştir.

Diğer taraftan, ilgi (c) Esaslar kapsamında genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri istekleri üzerine haftada 9 saat, atölye ve laboratuar öğretmenleri haftada 4 saate kadar daha ders okutabildikleri dikkate alındığında genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenlerinin haftada 30 saat, atölye ve laboratuar öğretmenlerinin ise haftada 44 saate kadar ders okutmaları mümkün bulunmaktadır.

Bu itibarla, 2004-2005 öğretim yılının. etkin ve verimli bir şekilde geçirilmesi bakımından öğretmen ihtiyacı bulunan alanlarda iliniz emrinde görevli alan (branş ) öğretmenlerinin aynı eğitim bölgesi veya görevli olduğu okul ve kurumun belediye sınırlan kapsamında ikâmetleri ile görevlendirilecekleri okul ve kurumların ulaşım imkanları da dikkate alınarak genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenlerinin haftada 30 saat, atölye ve laboratuar öğretmenlerinin ise haftada 44 saate kadar derse girmeleri hususunda gerekli tedbirlerin alınmasını rica ederim.

Remzi KAYA
Bakan a.
Genel Müdür

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber