AKP'li Buca Belediye Başkanı Şeboy'a soruşturma

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 17 Ekim 2008 16:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Bahri KARATAŞ/ İZMİR, (DHA)

İZMİR Buca Belediyesi'nde ruhsat verme işlemlerince usulsüzlük yaptıkları, denetim görevlerini yerine getirmeyip rüşvet aldıkları iddiasıyla gözaltına alınan, aralarında Ruhsat ve Denetleme Şube Müdürü ile personelinin de bulunduğu 5'i tutuklu 20 sanık hakkında 5 ile 77 yıl arasında hapis cezası istemiyle 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davaya devam edildi.

Bu arada AKP'li Başkan Cemil Şeboy için de ?Görevi kötüye kullanma' suçlamasıyla ayrıca soruşturma açılmasına karar verildi.

Geçen Aralık ayında Buca Belediyesi'nde vatandaşların ihbarıyla Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık 1.5 aylık incelemenin ardından operasyon yaymış ve aralarında Ruhsat ve Denetleme Şube Müdürü Recep Güleç, denetim memurları Savaş Çetinkök, Levent Özcan, İmar Müdürü Muzaffer Karaca, AKP'li belediye meclis üyesi Funda Yenisey Beşgül, peyzaj mimarı Sevil Dermanol ve Abdullah Çöplüoğlu'nun da, bulunduğu 29 kişiyi gözaltına aldı.

KURALLARA UYANDAN DA UYMAYANDAN DA RÜŞVET

Operasyon öncesinde takip edilerek rüşvet alışverişleri belgelenen zanlıların, canlı müzik yayını yapan gece kulüplerine 24.00'de bitmesi gereken yayın yasağı ibaresini rüşvet karşılığında sildikleri, ruhsatlarda bulunması gereken kullanım alanlarının işyerindeki ruhsatta farklı, belediyedeki dosyada farklı olduğu, ekmek üretim ruhsatı isteyen kişilere, pastacılık, unlu mamüller ve dondurma üretim izni verildiği, belediye, çevre ve emlak vergisi borcu bulunan kişilere, ruhsat verdikleri, bina altlarında otopark olarak görülen yerlere işyeri ruhsatı verildiği, kurallara uyan işyeri sahiplerine zorluklar çıkartıp para vermeye zorladıkları, ev görünen yerlere kat maliklerinin iznini almadan işyeri ruhsatı verildiği, yanyana duran dükkanlara tek dükkanmış gibi ruhsat verildiği, pürüzlü dosyaları iş takipcilerine yönlendirip komisyon aldıkları belirlendi.

ÖNCE 12'Sİ TUTUKLANDI

Sorguları tamamlanan zanlılardan Ruhsat ve Denetleme Şube Müdürü Recep Güleç (52), Şükrü İskender Bilgin (51), Şahin Kalmaz (47), Sevil Dermanol (43), Savaş Çetinkök (37), Ramazan Öztekin (56), Özgür Donat (30), Ömer Begiç (49), Muzaffer Karaca (51), Mehmet Emin Avcı (30), Levent Özcan (43), Hayri Gökalp Özer (32), Hasah Özgül (53), Gökhan Bulut (28), Ertan Pınarlık (42), Erhan İncekara (46), Celalettin Hakkı Odabaşıoğlu (44), Akif Erdoğan (47), Ahmet Karaoğlu (41) ve Abdullah Çöplüoğlu (44) adliyeye sevk edildi. Sorgularının ardından nöbetçi mahkemeye sevkedilen zanlılardan, Recep Güleç, Savaş Çetinkök, Levent Özcan, Abdullah Çöplüoğlu, Muzaffer Karaca, Ertan Pınarlık, Celalettin Hakkı Odabaşoğlu, Sevil Dermanol, Mehmet Emin Avcı, Akif Erdoğan, Hasan Özgül ve Ramazan Öztekin tutuklanırken, 8 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Soruşturmayı tamamlayan Cumhuriyet Savcısı Ahmet Şinasi Aygün, 12'si tutuklu 20 sanık hakkında 5 ile 77 yıl arasında değişen hapis ceazası istemiyle yargılanmaları için dava açtı. İddianamede savcı Aygün, sanıkların rüşvet çarkını nasıl işlediklerini tüm ayrıntılarıyla belirtti, para alışverişlerinin belgelendiğini altını çizdi. Geçen duruşmada tutuklu yargılanan Ertan Pınarlık, Celalettin Hakkı Odabaşoğlu, Sevlil Dermanol, Mehmet Emin Avcı, Akif Erdoğan, Hasan Özgül ve Ramazan Öztekin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Bugün yapılan ikinci duruşmaya tutuklu yargılanan 5 sanık ile bazı tutuksuz sanıklar ve tarafların avukatları katıldı. Bir şirketin müdürü olan tutuksuz yargılanan sanık Hayri Gökalp) rüşvet verdiği suçlamasını kabul etmedi. Tanık olarak dinlenen Buca Belediyesi'nde Biyologu Saadet Ünsal da rüşvet alışverişini görmediğini anlatttı. Tutuklu sanıklar üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmedi. Sanık avukatları tahliye talebinde bulundu. Mahkeme heyeti delillerin henüz toplanmadığı ve bazı tanıkların dinlenmesi için duruşmayı erteledi.

BAŞKAN ŞEBOY HAKKINDA SORUŞTURMA

Ancak bu arada rüşvet alma verme davası sürerken aynı soruştarma kapsamında ortaya çıkan bilgi ve belgeler ışığında AKP'li Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy'un da bulunduğu bazı kişiler için ayrıca soruşturma yapılmasına karar verildi. Bu zanlılar için ?Görevi kötüye kullanma' suçlamasıyla soruştarma yapılması için ilgili evrak Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber