Borsa üç yıl geriye gitti, dolar 1,53'ü aştı

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 17 Ekim 2008 22:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Gelişmekte olan ülkelerde görülen satış hareketi İMKB'ye de yansıdı. Borsa haftayı yüzde 6.3 kayıpla tamamladı ve Haziran 2005'ten beri en düşük düzeye indi. Dolar 1,53 YTL'den döndü.

<

İSTANBUL - Durgunluk ve yüksek riskli yatırım fonu olarak adlandırılan hedge fonlara ilişkin kaygılar piyasalarda hakim olmaya devam ediyor. Asya borsalarında karışık bir seyir gözlenirken, Avrupa'da artışlar oldu. Gelişmekte olan piyasalara ilişkin satış dalgasıyla İMKB'de sert düşüş yaşandı. Dolar 1,53'ün üzerine çıkarak 25 ayın zirvesini gördü.

ABD borsalarındaki toparlanma sonrasında Asya'da karışık bir seyir gözlendi. Tokyo Borsası yüzde 2.7 yükseldi, Hong Kong Borsası'nda yüzde 4.4'lük düşüş yaşandı.

BORSA YÜZDE 6.3 DÜŞTÜ

Yurtdışındaki toparlanmayla İMKB de güne yükselişle başladı. İMKB Ulusal 100 Endeksi açılışta 519 puan artışla 28 bin 120 puana yükseldi. Hisse senetlerinin değer kazancı yüzde 1.8 oldu.

Ancak hedge fonların gelişmekte olan ülkelerden çıkışı İMKB'deki artışın kısa sürmesine neden oldu ve ilk seansta yüzde 3.3'lük kayıp yaşandı. Endeks ilk seansta 922 puanlık düşüşle 26 bin 678 puana geriledi.

İkinci seansta satışlar hızlandı ve endeks 25 bin 832 puana kadar geriledi. Borsa haftayı 1.730 puan düşüşle 25 bin 870 puandan tamamladı. Böylece endeks Haziran 2005'ten beri en düşük seviyelere indi. İMKB'de işlem hacmi düne göre yaklaşık yüzde 18 azalarak 1.43 milyar YTL'ye geriledi.

ENDİŞELER ARTIYOR, HEDGE FONLAR ÇIKIYOR

Oyak Yatırım Araştırma Müdürü Alper Erginol, ?Macaristan ve Ukrayna'nın kredi notlarının aşağıya çekilmesi, diğer gelişmekte olan ülkelerle birlikte bizi de olumsuz etkiliyor. Bir etken bu. Ayrıca piyasadan çıkış eğilimi var, buna karşın alıcı yok. Dolayısıyla fiyatlar aşağıya doğru sert bir şekilde geriliyor. Endişeler oldukça fazla; açıklanan datalar resesyonu işaret ediyor? dedi.

Ata Portföy Fon Yönetim Müdürü Serdar Pazı ise, ?Hedge fonlar yıl sonunun yaklaşması nedeniyle likit piyasalardan çıkma eğilimindeler. Türkiye de likit bir piyasa? diye konuştu.

Frankfurt, Paris ve Londra borsalarında yüzde 5 yakın artışlar oldu. Gelişmekte olan Avrupa piyasalarında ise sert düşüşler yaşandı. Rusya ve Macaristan borsalarında kayıplar yüzde 10'un üzerine çıktı.

DOLAR 1,53'TEN DÖNDÜ

Dolardaki hareket sürdü. Bankalararası piyasada dolar 1,5325 YTL'ye kadar çıkarak Eylül 2006'dan beri en yüksek düzeyi gördü. Kur bu seviyeyi gördükten sonra yeniden 1,51 düzeyine gevşedi. YTL'deki değer kaybını ?tamamen dışarıya bağlı? sözleriyle yorumlayan bankacılar, kurun likit olmayan piyasada yükseldiğini belirttiler.

Liradaki gelişmelerin dış piyasalardaki olumsuz havaya bağlayan bir bankanın döviz piyasaları işlemcisi, ?Kurdaki yükseliş tamamen dışarıya bağlı. Afrika Randı takip ediliyor. Takip ettiğimiz kurlar içerisinde yine en iyi durumda olan YTL? dedi.

Başka bir bankanın döviz işlemcisi ise ?Piyasada likidite çok düşük. Teknik olarak 1,55-1,70 seviyeleri arasında bir durak yok. Kimse şimdiki seviyeden alım yapmayı da istemiyor. Müşteri bazlı işlemlerde ise aynı kuru ikinci gün gören müşteri satışı kesince o tarafından da pek bir şey görmedik? şeklinde görüş belirtti.

PETROLDE 4 DOLARLIK ARTIŞ

ABD'de petrol stoklarının artması ve küresel durgunluk endişesi dün petrol fiyatlarının düşmesine neden oldu. ABD ham petrolü dün 6 dolar düşerek son 15 ayın en düşük seviyesi olan 68 dolar 57 sente kadar indi. Ancak fiyatlar bugün borsalardaki yükselişe ve OPEC'in üretimi kısacağı beklentisine bağlı olarak 72 doların üzerine çıktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber