Hizmet puanı düşük olan doktor doğuya gidecek

Haber Giriş : 18 Kasım 2004 11:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, mahrumiyet bölgelerine personel göndermeyi zorlaştıran standart kadro cetvellerini değiştiriyor.

Böylece Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Antalya'da kadro fazlası doktorlar Doğu ve Güneydoğu Bölgesindeki illere gönderilecek. Sağlık Bakanı Akdağ, "Kadro fazlası olan hekimler hizmet puanı en düşükten başlayarak ihtiyaç olan bölgelere kaydırılacak" dedi.

İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, aylardır sürdürülen çalışmalarla bütün il ve ilçelerin ihtiyaç duyduğu sağlık personeli sayısı yeniden belirleniyor. Yeni cetvellerin hazırlanmasıyla birlikte başta uzman hekimler olmak üzere bütün standart kadro fazlası personel ihtiyaç duyulan bölgelere kaydırılacak. Sağlık Bakanlığı hazırlanan yeni standart kadro cetvelleri ile özellikle Doğu ve Güneydoğu illeriyle küçük ilçelerde yeterli sağlık personeli bulundurmanın önündeki en büyük engeli aşmış olacak. 1996 yılında çıkarılan standart kadro cetvellerine göre Sağlık Bakanlığı'nın yaklaşık 1 milyon personel çalıştırması gerekiyor. Ancak Bakanlığın toplam personel sayısı 250 binler civarında seyrediyor. Standart kadro cetvelinde belirtilen uzman hekim sayısı 75 bin, pratisyen hekim sayısı da 125 bin olarak belirlendi. Buna karşın Türkiye'deki uzman ve pratisyen hekim sayısının toplamı 100 bini bile bulmuyor. Cetvellerde ihtiyaçların çok üzerinde kadro belirlenmesi nedeniyle özellikle büyük şehirlerde yatak sayısı kadar uzman ve pratisyen hekim çalıştıran hastanelerde bile kağıt üzerinde açık bulunuyor. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı, bütün şehirlerdeki fazla personeli ihtiyaç duyulan diğer bölgelere göndermekte sorun yaşıyor. Görevlendirmeler ve tayinler, standart kadro cetvelleri uyarınca çoğunlukla yargıdan dönüyor.

GÖREVE YENİ BAŞLAYAN HEKİMLER DE DOĞU'YA GİDECEK
Öte yandan Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere birçok bölgede hekim sıkıntısı yaşandığını söyledi. Akdağ, gazetecilere yaptığı açıklamada, illerin gerçek sağlık personeli ihtiyacını belirlemek için yeni bir standart kadro çalışması yaptıkların belirterek, "1996 yılında hazırlanan mevcut standart kadro cetvellerine göre Türkiye'de 75 bin uzman hekimin görev yapması gerekiyor. Ancak bu sayı toplam hekim sayısıyla karşılaştırıldığında hiç de gerçekçi değil" dedi. Bakanlığa bağlı 16 bin uzman hekim çalıştığını hatırlatan Akdağ, 75 bin rakamına ulaşmak için 50 yıllık bir süre gerektiğini aktardı. Standart kadroları gerçekçi hale getireceklerini ifade eden Akdağ, "17-20 bin arasında uzman hekim standardını oluşturacak yeni bir kadro cetveli hazırlıyoruz. Buna göre standart kadro fazlası olan hekimler hizmet puanı en düşükten başlayarak ihtiyaç olan bölgelere kaydırılacak" diye konuştu. Akdağ yeni kadro cetvellerinin Aralık ayı içinde tamamlanacağını ve 2005 yılından itibaren standart fazlası hekimlerin hizmet puanı düşük olan illerden başlanarak ihtiyaç duyulan bölgelere kaydırılacağını kaydetti. Akdağ, ayrıca bundan sonra kamuda çalışmak isteyen doktor ve uzman hekimlerin ilk olarak mahrumiyet bölgelerinde görevlendirileceğini sözlerine ekledi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber