Bedava bilet alamayan polis trenleri istasyondan koruyacak

Haber Giriş : 19 Kasım 2004 06:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kapkaç suçunun son zamanlarda trenlerde ve istasyonlarında yaygınlaşması üzerine Emniyet ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) harekete geçti. Ancak polisin trenlere ücretsiz binmesi sorun oldu.

Polisin trenlere ücretsiz binmesi Bakanlar Kurulu kararı ile kaldırıldığından TCDD, trenlerde görev yapacak polislerden görevlendirme yazısı istedi. Bunun üzerine tren içi güvenlikten TCDD'nin silahlı özel güvenlik personeli, gar ve istasyonlardan ise resmi-sivil polis ekiplerinin sorumlu olması kararlaştırıldı. Kocaeli Üniversitesi öğrencisi Ahmet Hakan Canıdemir'in cep telefonu yüzünden üç kapkaççının saldırısına uğrayarak Haydarpaşa tren istasyonu yakınlarında vagondan atılıp öldürülmesi, bardağı taşıran son damla oldu. Kapkaçla mücadele için dört bakanlıktan oluşan bir komisyon oluşturulmasının ardından tedbirler artırıldı.

Kara noktalar belirlendi

Canıdemir'in öldürülmesinin hemen ardından, Emniyet Genel Müdürlüğü ile TCDD üst düzey yetkilileri, trenlerde meydana gelen kapkaça karşı alınacak tedbirler konusunda üst düzey bir toplantı gerçekleştirdi. TCDD Genel Müdürlüğü'nde yapılan güvenlik zirvesinde önemli kararlar alındı. Toplantıda, Demiryolları bünyesindeki 2 bin silahlı özel güvenlik personelinin sayısının artırılması ile vagonlara "güvenlik kamerası" konulması ele alındı. İki kurum, kapkaç olaylarının yoğun yaşandığı ?kara noktalar'ın haritasını çıkarttı. Haydarpaşa-Gebze ile Sirkeci-Halkalı güzergahındaki 44 istasyon ?kara nokta' listesine girdi. Bu istasyonlar acil eylem planı içine alındı. Tren istasyonlarında kapkaç olaylarının yoğunluk kazanmasında buralarda görev yapan güvenlik personeli sayısının azaltılmasının önemli rol oynadığı ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre daha önce istasyonlarda görev yapan 3 bin özel güvenlik personeli, maliyeti ve tasarruf tedbirleri nedeniyle 2 bine düşürüldü. TCDD, güvenlik personeli sayısını tekrar 3 bine yükseltme kararı aldı. Polis ise motorize-yaya ekipler halinde kapkaç, yankesicilik vb. suçlardan sabıkalılar üzerinde 24 saat çalışma yürütecek. TCDD'nin gar ve istasyonlardaki özel güvenlik personelinin yeterli sayıdaki bölümü trenlerde görevlendirilecek. Gar ve istasyonlarda doğan güvenlik boşluğu polis ekiplerince doldurulacak. İçişleri Bakanı Aksu, kapkaçla mücadelede; İstanbul, Kocaeli ve Sakarya valiliklerine "koordinasyon" görevi verdi. Aksu, trenlerde özel güvenlik personelinin sayısı istenilen seviyeye çıkıncaya kadar şu tedbirlerin alınmasını istedi: Başta 26 istasyonun bulunduğu Haydarpaşa-Gebze ile 18 istasyonun bulunduğu Sirkeci-Halkalı güzergahında sefer yapan trenlerde bahse konu suçların yoğun olarak işlendiği, bu nedenle; İstanbul, Kocaeli ve Sakarya valiliklerinin koordinesinde ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılarak gar ve istasyonlardaki önleyici kolluk hizmetlerine ağırlık verilecek. Buralarda özel güvenlik görevlilerinden istifade edilerek, trenlerdeki özel güvenlik personelinin görevlendirilmesi sağlanacak. Bu uygulama diğer illerimizde de yapılarak, gar ve istasyon gibi halkın yoğun olarak bulunduğu yerlerde suçların önlenmesine yönelik güvenlik tedbirleri ile güvenlik görevlisi sayısı artırılacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber