Artık kimse 'Devlet sırrı'dır diyemeyecek

Haber Giriş : 19 Kasım 2004 10:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Susurluk Skandalı'ndan sonra olduğu gibi bazı devlet kurumlarının "devlet sırrı" bahanesine sığınarak mahkemeye bilgi vermemesinin yolu kapatılıyor. Yeni CMUK'a göre bir suça ilişkin bilgiler "devlet sırrı" oldukları gerekçesiyle mahkemeye karşı gizli tutulamayacak.

TBMM CMUK Alt Komisyonu'nda, tanıklığı söz konusu olduğunda bir bilginin ?devlet sırrı' niteliğinde olup olmadığını Cumhurbaşkanı'nın takdir etmesi benimsendi. Kamuoyunda büyük yankı uyandıran ?Kadınları, kadın doktorun muayene etmesi' maddesi de değiştirildi. Ceza Muhakemesi Kanunu (CMUK) tasarısı, Alt Komisyon'da CHP ile tam bir uzlaşma sağlanamadan kabul edildi. Maddelerde talepleri göz önünde bulundurularak değişiklikler yapılsa da, CHP'liler imza koymadılar.

DOKTOR İSTEĞE BAĞLI

Alt Komisyon, tasarıya son şeklini verirken önemli değişiklikler yaptı. Gözaltına alınan veya olayın mağduru kadınların, sadece kadın doktorlarca muayene edilmesine ilişkin tepki çeken hüküm değişti. Buna göre artık sadece ?İstemesi' durumunda kadınlar, kadın doktor tarafından muayene edilecek.

KÖŞK'TE İFADE VERECEK

Bir suç olgusuna ilişkin bilgiler, ?devlet sırrı' olarak mahkemeye karşı gizli tutulamayacak. Ancak Cumhurbaşkanı'nın tanıklığı sözkonusu olduğunda bir bilginin devlet sırrı niteliğinde olup olmadığını bizzat Cumhurbaşkanı takdir edecek. Cumhurbaşkanı'nın mahkemeye tanık olarak çağrılmasına olanak sağlayan düzenlemeden de vazgeçildi, sözlü ya da yazılı ifadesi ancak konutunda alınabilecek.

KORUMA KALKANI DELİNDİ

Milletvekili dokunulmazlığının sınırlandırılmasına izin vermeyen iktidar, il ve ilçe emniyet müdürlerinin dokunulmazlığında gedik açılmasını sağladı. Bu görevlilere, yargılama bakımından getirilen ?hákim teminatı'na son verildi. Bazı durumlarda, savcılar, ilçe ve il emniyet müdürleri hakkında izin almaksızın, doğrudan soruşturma açabilecekler. İçişleri ile Adalet Bakanlığı arasında kriz yaratan ?adli kolluk'la ilgili hüküm de tasarıdan çıkarıldı.

CHP: PANİK TASARISI

CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, CMUK'un bir panik tasarısı haline geldiğini öne sürdü. Eraslan, ?AKP, muhalefet yerine uzman tayin ettiği kimi kişilerle uzlaşma sağlamayı tercih etmiştir. 389 maddelik tasarının her maddesi üst komisyonda ele alınacaktır. Alt Komisyon'da uzlaşma yerine oylama ile maddeleri geçirmek iktidarın tercihiydi. Bu nedenle 17 Aralık'a yetişmesi bizim sorunumuz değil' dedi.

hürriyet İNTERAKTİF ? Bu Haberi Arkadaşına Gönder ? Haberi Yazdır ARAMA Günlere Göre Arşiv HABERLER Gündem Ekonomi Politika Dünya Spor Sağlık - Teknoloji Magazin - Yaşam DİĞER HABERLER Meclis'te 2. tablo krizi... "Mistik Müzik Festivali" yarın başlıyor. Yunanistan'dan hava ihlali iddiası... Gündem- 19 Kasım 2004- Cuma. Cem Uzan'ın baskını, TMSF'yi ürküttü... Gülen'in 'bedelli' yorumu gençlerin hiç hoşlanmayacağı türden. Televizyon dizilerine de ?yaş sınırı' geliyor. Emekli askerler ilanla dolandırıcı avına çıktı. Atatürk, üvey babasını onaylamamış.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber