DMİ'ne meteoroloji mühendisi ilk genel müdür

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Ekim 2008 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Devlet Meteoroloji İşleri (DMİ) Genel Müdürlüğüne atanan Mehmet Çağlar, kurumun 76 yıllık tarihinde bu göreve getirilen ilk meteoroloji mühendisi oldu.

Kurumun yarım yüzyılı aşan tarihi boyunca çok değerli genel müdürlerin hizmet ettiğini belirten Çağlar, "Bir meteoroloji mühendisi olarak ben de Sayın Veysel Eroğlu'nun takdiriyle atanmış bulunuyorum. Atamamın meteoroloji camiası açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü meteoroloji bir ilim. Meteorolojik incelemeleri yaparken çok büyük oranda matematiksel, istatistiksel modeller kullanılıyor. Ciddi bir eğitim ve altyapı gerektiriyor" dedi.

Çağlar, Türkiye'de akademik anlamda meteorolojik eğitim veren tek kurumun İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde bulunduğunu, bir de Anadolu Meteoroloji Meslek Lisesi'nin bu amaca hizmet ettiğini anlattı.

Uygulamada, teknoloji kullanımının başarıyla gerçekleştirilmesi açısından yüksek lisans ya da doktora düzeyinde çalışmalar yapılması gerektiğinin önemini vurgulayan Çağlar, "Bu kapsamda hizmet etmekten onur duyuyorum. Genel müdürlüğümüzü uluslararası alanda ilk 10 kurum arasına çıkarmak için çok çalışarak, teknolojiyi iyi kullanarak, hizmet ettiğimiz sektörlerle bir araya gelerek müşteri odaklı çalışmalara devam edeceğiz" diye konuştu.

Küresel ısınma kaynaklı iklim değişikliği sorununun meteoroloji biliminin önemini daha da artırdığına işaret eden Çağlar, "Ulaşıma çok büyük hizmet veriyoruz. Bir uçak kalkarken, inerken meteorolojik verileri alarak, hangi seviyede uçacağını, hızını hava şartlarına göre belirliyor. Gemiler de mutlaka meteorolojik verileri almak zorunda. Kara ulaşımında da önemli. Vatandaş veya ulaşım sektöründekiler yollar üzerinde meteorolojik faktörleri bilmek zorunda. İşte tüm bunların eksiksiz yapılması meteoroloji bilimine yabancı olmamakla mümkün oluyor" dedi.

Hayati sayılabilecek birçok görevi başarıyla yürüttüklerini anlatan Çağlar, "Silahlı Kuvvetler, yurt savunmasında bizlerle birlikte çalışıyor. Tatbikatlarda birlikte hareket ediyoruz" diye konuştu.

Sonbahar ayları yağış durumu

İklim değişikliği konusuna da değinen ve Dünya genelinde hava sıcaklığının 1 derece arttığını anımsatan Çağlar, Türkiye'de ise sıcaklığın bazı bölgelerde artarken, bazı bölgelerde düşüş olduğuna işaret etti.

Çağlar, sonbahara ilişkin genel mevsim tablosunu şöyle çizdi:

"Yağışlarımızda bir değişkenlik var. Her ne kadar hidrolik çevrimden dolayı atmosfere giden, kaybolan su miktarıyla dönen su miktarı aynı olsa da şehirleşmenin ve iklim değişikliğinin de etkisiyle yağışlar,yıllara bağlı bölgesel olarak farklılık gösterebiliyor.Biz de bunu izliyoruz. Buna göre alınması gereken önlemler konusunda karar vericilere destek veriyoruz. Mevsimsel tahminleri mutlaka yapıyoruz. Bunu yaparken uluslararası kurumlarla işbirliği halindeyiz. Bunlardan bir tanesi İngiltere'deki Orta Vadeli Hava Tahmin Merkezi...Bunun kurucu üyesiyiz ve biz de personelimizle çalışıyoruz. Meteorolojik hizmetlere katkı sağlıyoruz. Buradaki çalışmalarda, 3 aylık bir tahminimiz var. Tabii, bu bire bir değil, uzun yıllar ortalamasına göre ne olacağı tespit ediliyor.

Buna göre, Ekim, Kasım, Aralık aylarına baktığımızda yağışlar mevsim normalleri civarında görülüyor. Bazı bölgelerde çok az miktarda yağış artışı ve eksikliği var. Sıcaklıklarda ise bölgelere göre 0 ile 1 derece farklılıklar var. Ama genel anlamda mevsim normallerinde görünüyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber