Plastik şişeler kalp hastalığına neden olabiliyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ekim 2008 12:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Plastik şişelerde bulunan Bisfenol A adlı maddenin kalp hastalıkları ve diyabet riskini artırabileceği belirtildi.

Exeter Üniversitesi'nden Tamarra Galloway ve ekibi tarafından yürütülen araştırmada, 2003, 2004 yılları arasında 1455 kişiden elde edilen verilerin analizi gerçekleştirildi. Yaş ve cinsiyet değişkenlerinin kontrol altına alınması sonrasında yapılan analizlerde yoğun bir şekilde Bisfenol A maddesine maruz kalmış kişilerde kalp-damar hastalığı geçirme riskinin 3 kat, diyabet (şeker) hastalığına yakalanma riskinin ise 2.4 kat arttığı görüldü.

Plastik kaplar, bebek şişeleri ve diş dolgularında bulunabilen Bisfenol A, dünya genelinde yılda 2 milyon ton üretiliyor. ABD'de kişilerin yüzde 93'ünün idrarında Bisfenol A maddesine rastlanmış bulunuyor. Öte yandan, Sağlık Bakanlığı, vatandaşlara, emzik ve biberon alırken adresi belirli alışveriş merkezlerini tercih etmelerini ve etiket bilgilerinde bakanlığın izin tarih ve sayısını taşıyan ürünleri almalarını önerdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Bisfenol A'nın (BPA) bebek biberonları, sert plastik su bardakları, yeniden doldurulabilen plastik damacanalar, yeniden kullanılabilir besin kapları, tıbbi cihazlar ve plastik gıda ambalaj malzemelerinde bulunabilen bir madde olduğunu ifade ederek Avrupa Gıda Kurumu (EFSA) ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından tolere edilebilir günlük alım sınırları içerisindeki BPA'nın vücuttan hızla atılabileceği sınırlar standartlaştırıldığını, polikarbonat ürünlerde

litrede maksimum 0.02 mg. Bisfenol A maddesi bulunmasına müsaade edildiğini hatırlattı.

Açıklamada, ithalat aşamasında çocuk emzikleri, süt çekme aletleri, biberon gibi ürünlerin yapılarında bulunabilecek ağır metal miktarı ve N-Nitrozamin miktarı ile diğer hususlar yönünden bakanlığımızın Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı ve Bölge Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğü laboratuvarlarında analizlerin yapıldığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca, bakanlığın Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı laboratuvarlarında Bisfenol A testleri yapılmakta olup son üç ay içerisinde 27 numunenin test sonuçlarının olumlu çıktığı ve ürünlerin piyasaya arz edildiği ifade edildi.

Açıklamada, tüketicilerin emzik ve biberon alırken adresi belirli alışveriş merkezlerinden almalarını, etiket bilgilerinde Bakanlığın izin tarih ve sayısını taşıyan ürünleri almaları önemle tavsiye edildi. Vatandaşların tespit ettikleri herhangi bir olumsuzluğu bildirmeleri halinde şikayet konusu hususun Bakanlıkça hassasiyetle değerlendirileceği de özellikle belirtildi.

Türkiye'de üretilen ambalajlı suların işletme izinlerinin İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik ve Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre Bakanlık tarafından verildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Bu kapsamda, herhangi bir su tesisine üretim izni verilmeden önce suyun ambalajlanacağı malzemenin (Polietilen tereftalat, polikarbonat vb.) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan izinli olması şartı aranmaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber