İnşaat şirketlerinin sahipleri ile bürokratların ihale pazarlıkları kamerayla tespit edildi

Haber Giriş : 28 Ekim 2008 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Karayolları 'Şarampol'e yuvarlandı: 6'sı bürokrat 40 kişi gözaltında

Karayolları Genel Müdürlüğü'nde son yılların en büyük yolsuzluk operasyonu gerçekleştirildi. Aralarında üst düzey 6 bürokrat, 17 işadamı ve devletin kadrolu başmühendislerinin bulunduğu 40 kişilik şebeke, yol yapım ihalelerine fesat karıştırmaktan gözaltına alındı.

İnşaat şirketlerinin sahipleri ile bürokratların ihale pazarlıkları kamerayla tespit edildi. Bürokratların büyük meblağlı ihaleleri, rüşvet karşılığında anlaştıkları işadamlarına verdikleri ileri sürülüyor. Şebekenin bu şekilde 20 ihalede yolsuzluk yaparak, yaklaşık 250 milyon YTL değerinde vurguna imza attığı iddia ediliyor. Ankaragücü Başkanı Cemal Aydın'ın oğlu C. Aydın da gözaltına alınanlar arasında.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar Bürosu ekipleri, yol yapım ihalelerine fesat karıştırılarak, devletin zarara uğratıldığı iddiaları üzerine harekete geçti. Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü İhale Komisyonu'nca düzenlenen ihaleleri 4 aydır mercek altına alan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla 'Şarampol' kod adıyla operasyon başlatıldı. Polis, dün sabah saatlerinde 42 ayrı adrese 150 polisle eşzamanlı baskın düzenledi. Kurumun ihale komisyonunda görevli 6 bürokratla birlikte, ismi açıklanmayan 17 inşaat şirketinin üst düzey yöneticileri ve sahipleri ile çok sayıda mühendis ve müteahhit gözaltına alınarak emniyete getirildi. Ankaragücü Başkanı Cemal Aydın'ın oğlu C.A.'nın da operasyonda gözaltına alındığı öğrenildi.

Zanlıların, yol ihaleleri öncesi bir araya gelerek fiyat belirledikleri, ihaleyi kazanması istenen firmanın en düşük teklifi verdikten sonra diğer şirketlere "çıkma" tabir edilen para dağıttığı ileri sürüldü. Soruşturmayı titizlikle yürüten polis, ihaleler öncesinde inşaat şirketlerinin yetkilileri ile bürokratların buluşmalarını kamerayla tespit etti. Zanlıların 4 gün süreyle emniyette sorgulandıktan sonra adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.

Alper Sancar/Zaman


Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü'nün son bir yıl içinde gerçekleştirdiği bazı ihalelerdeki ?yolsuzluk? iddiaları üzerine operasyon yapan polis, 40'tan fazla işadamı ve kamu görevlisini gözaltına aldı. Ankaragücü Başkanı Cemal Aydın'ın oğlu Cem Aydın'ın da gözaltına alındığı ?Şarampol? operasyonu kapsamında duble yollara ilişkin ihalelerin de bulunduğu öğrenildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla 10 ay önce özel ekip oluşturan Ankara Emniyeti KOM Şubesi, Ankara çevresiyle Bolu - Düzce hattından İstanbul'a uzanan sorumluluk alanına sahip Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü'nün ihalelerini mercek altına aldı.

Yapılan çalışmalarda, Ankara'da faaliyet gösteren iki inşaat firmasının, bağlantı kurdukları Karayolları personelinden yol yapım ihalelerinin muammen bedelini öğrenerek, ihaleleri usulsüz biçimde başka şirketlere kaydırdıkları saptandı.

Polis, bazı kamu personelinin inşaat firmalarıyla bağlantılarını gizli kameraya aldı. Söz konusu iki firmanın 20'ye yakın yol yapım ihalesinin dosyasını tek tek fiyatlandırdığı ve ihale dosyalarını yazarak diğer firmalara verdiği belirlendi.

Müdür yardımcısı da var

Aralarında bazı duble yol yapım işlerinin de bulunduğu ihale dosyalarını alan firmaların da söz konusu iki şirkete ?çıkma? olarak adlandırılan bedel ödedikleri saptandı.

Soruşturmaya adı karışan komisyon üyesi 6 kamu görevlisinden birinin Karayolları 4. Bölge Müdür Yardımcısı, 2'sinin başmühendis, 3'ünün de mühendis olduğu, bu kişilerin suç örgütüne ihale bilgilerini verdikleri anlaşıldı. 20'ye yakın inşaat şirketinin sahibi ve yetkilileri de dün sabah gözaltına alındı.

Bakanlık yazıyla öğrendi

Polisin Ankara'daki operasyonu, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'na savcılık yazısıyla bildirildi. Savcılık, resmi yazıyla Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü'nün yaptığı ihalelerin dosyalarını istedi. Operasyonda gözaltına alınan kamu görevlilerinden bazıları şöyle: Karayolları 4. Bölge Müdür Yardımcısı Adem Gökçe, Yapım Başmühendisi Birol Demir, Asfalt Başmühendisi Kurtuluş Şanlıoğlu, Asfalt Mühendisleri Cem Birol ve Mehmet Durmuş ile Bütüm Depo Şefi Galip Temiz.

Milliyet

Rüşvetin Kara Yolları

Ankara'da düzenlenen ?Şarampol' operasyonunda aralarında Karayolları Genel Müdürlüğü 4. Şube Müdürlüğü'nde çalışan 6 mühendis, müdür yardımcısı ve şantiye şefi ile Cemal Aydın'ın oğlunun da bulunduğu 40 kişi gözaltına alındı. Şüpheliler, yol yapım ihalelerine fesat karıştırmakla suçlanırken, bürokratların mal varlığı da inceleniyor.

6 AYLIK TEKNİK TAKİP

Ankara Emniyeti, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı üzerine Karayolları Genel Müdürlüğü 4. Bölgedeki 20 ihalede usulsüzlük, yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine yaklaşık 6 ay önce soruşturma başlattı. Polis ekipleri ihalelerdeki usulsüzlükleri gizli kameralarla kaydetti. 4. Bölgedeki yol ihalelerini alan şirketler ile bürokratlar arasındaki para ve hediye alışverişleri takip edildi. Zanlıların telefon konuşmaları ile her türlü iletişimleri tutanak haline getirildi. Düğmeye basan ekipler dün sabaha karşı 40 kişiyi gözaltına aldı. Şüpheliler arasında yer alan Cemal Aydın'ın oğlu ifadesi için önce avukatının emniyete gelmesini istedi. Aralarında bürokrat ve müteahhitlerin bulunduğu 40 kişinin sorgulanması için savcılık 2 gün ek süre verdi.

20 İHALE MERCEK ALTINDA

Savcılık ve polis, soruşturma kapsamında Karayolları 4. Bölge'den ihale edilen 20 ayrı yol ihalesini mercek altına aldı. Bunların Ankara Polatlı-Sivrihisar-Eskişehir, nkara-Sincan-Güdül-Yenikent-Beypazarı-Nallıhan-Göynük, Ankara-Gerede-Yeniçağ-Bolu, Ankara-Haymana-Keskin- Kırıkkale, Ankara-Akyurt-Kalecik-Çubuk ve Elmadağ arasındaki yol ihaleleri olduğu belirtildi. Cemal Aydın'ın oğlu ise yapımı devam eden Gerede-Yeniçağ-Bolu arası toprak tesviye, sanat yapıları ve üst yapı işleri bakım işini sürdürüyor.

Tehditle teklif iddiası

Polisin soruşturmada üzerinde durduğu konulardan birisi de, Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü'nün açtığı ihalelerin bazı müteahhit firmaların kendi aralarında önceden toplanıp ihalede verilecek teklifi kararlaştırdıkları iddiasına ilişkin. Ayrıca sürmekte olan yol yapım işlerinde Karayolları mühendisleri ve şantiye şeflerinin menfaat karşılığında eksik işi tamam gibi gösterdiği iddiası da inceleniyor.

Ufuk TÜRKYILMAZ - Deniz ÇİÇEK /AKŞAM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber