Belediyelerin feshine ilişkin yasa Perşembe günü görüşülecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ekim 2008 22:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Ankara - Anayasa Mahkemesi, nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliğinin kaldırılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören 5747 sayılı Yasa'nın bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini 30 Ekim Perşembe günü esastan görüşecek.

Yüksek Mahkeme heyeti, davayı esastan görüşmeye başlamadan önce İçişleri Bakanı Beşir Atalay, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürü ve uygun bulacakları yetkililer ile Belediyeler Birliği Başkanı ve Adana Büyükşehir Belediye Aytaç Durak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun sözlü açıklamalarını dinleyecek.

CHP, Anayasa Mahkemesine, "Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını istemiyle başvuruda bulunmuştu. Kanun'un, bazı illerde yeni ilçeler kurulmasını, bazı ilçelerin mahalle statüsüne dönüştürülmesini düzenleyen 1. maddesi ve "katılma, bağlanma, sınır dışına çıkarılma ve isim değişikliği" başlıklı 2. maddesinin bazı fıkralarıyla geçici 1. maddenin 1. fıkrasının iptali ve yürürlüğünün durdurulması istenmişti.

Başvuruyla ilgili ilk incelemesini daha önce yapan Yüksek Mahkeme, davayı 30 Ekim 2008 Perşembe günü esastan görüşecek.

Anayasa Mahkemesi heyeti, "yürürlüğü durdurma" istemini de esas inceleme aşamasında karara bağlayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber