Org. Başbuğ: Doğudaki boş camilere imam ataması yapılsın

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 30 Ekim 2008 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

En iyi terörist, ölü değil teslim olandır

Bakanlar Kurulu'na verilen brifingde TSK'nın hükümete karşı sorumlu olduğu tespiti yapıldı. Askerin ezber bozan tespit ve çözüm önerilerinde bulunduğu brifingde terörün teröristleri öldürerek son bulamayacağı ifade edildi. ?En makbul terörist ölü terörist değil, teslim olan teröristtir? tespiti yapılan brifingde, öldürülen teröristlerin bölgeden örgüte katılımları teşvik ettiğine dikkat çekildi


12:45 Başbakanlık: Brifinge ilişkin yayınlanan bazı haberler asılsız


HAMDİ ATEŞ ANKARA

Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'un Bakanlar Kurulu'na verdiği brifingin detayları ortaya çıktı. Bakanlar Kurulu'na ilk defa brifing verilmesine dikkat çeken Genelelkurmay Başkanı Başbuğ, brifingin başında TSK'nın Hükümete, Hükümetin de TBMM'ye karşı sorumlu olduğunu hatırlattı ve bunun bir Anayasal gereklilik olduğunu ve olağan üstü bir anlam yüklenmesinin yanlışlığına vurgu yaptı.

KÜLTÜREL AÇILIM SÜRSÜN

Brifingde, asker herkesin ezberini bozacak tespit ve çözüm önerilerinde bulundu. Terör örgütüne katılımların arttığı ve en fazla katılımın İstanbul'dan olduğu tespitinde bulunan Başbuğ, kültürel açılımların sürmesini, bu bağlamda Kürtçe Televizyon çalışmalarına hız verilmesini istedi. Terörün bitirilmesi için her türlü teklifi önyargısız değerlendirmeye hazır olduklarını vurgulayan Başbuğ, Barzani ile görüşmeye karşı olmadıklarını belirterek, ?Umutlu değiliz? mesajı verdi. Terörle mücadeleye iyi yetişmiş din adamlarının büyük katkı sağladığı tespitinde bulunan Başbuğ, son dönemde terör örgütüne katılımların önüne geçilmesi için Doğu ve Güneydoğu'daki imamsız camilere atama yapılmasını istedi.

KOMUTANLAR SORULARI YANITLADI

Bakanlar Kurulu toplantısının ilk bölümünde Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin sunum yaptı. Sunumun ardından soru cevap bölümüne geçilen toplantıda, bazıları birden fazla olmaz üzere bütün bakanlar sorular sordular. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların soruları bizzat Genelkurmay Başkanı Başbuğ ya da Başbuğ'un söz verdiği komutanlar tarafından cevaplandı.

Brifingde Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin sunum yaptı, ardından soru cevaplar bölümüne geçildi. Bütün bakanlar sorular sordular ve cevaplar bizzat Orgeneral Başbuğ tarafından verildi. İşte brifingden çarpıcı bölümler:

* Son dönemde terör örgütüne katılımlarda artma oldu. En büyük katılımlar İstanbul'dan oluyor, daha sonra Diyarbakır ve Mardin geliyor. Yurt dışından Suriye ve İran'dan terör örgütüne katılım var. Bu ülkelerle terörle mücadelede işbirliğinde sorun yok.

* Terör örgütünün yuvalandığı tek komşu ülke Irak. Halen silahlı 4 bin 500 terör örgütü mensubu var. Bunlardan 3 bini Irak'ta, bin 500'ü Türkiye'de bulunuyor.

* En iyi terörist ölü terörist değildir. En iyi terörist teslim olan teröristtir.

* Terörü bitirmek için her türlü öneriye açığız, ön yargımız yoktur. Destekçilerle bile görüşülebilinir. Bu bağlamda Barzani ile yapılan görüşmeden rahatsız değiliz. İyi bir başlangıç oldu ancak umutlu değiliz.

* Terörün bitirilmesi için sosyal, ekonomik ve kültürel adımlar atılması gerekiyor. Kültürel açılımlardan Kürtçe televizyon yayını yeterince hızlı gitmiyor, daha da hızlanmalıdır.

* Terör örgütüne destek ve dağa çıkmanın önüne geçmede din çok önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle Doğu ve Güneydoğu'daki imam eksiklikleri giderilmeli, imamsız camilere atama yapılmalıdır.

ÖRGÜT PROPAGANDA YAPIYOR

Demokratik haklar istismar edilerek propaganda yapılıyor. Özellikle internet, televizyon, radyo ve gazetelerle yapılan yayınların önüne geçilmelidir, Hükümetin bu konuda gerekli önlemleri alması gerekir.

Terörle mücadelede TSK'nın zaafı olduğu yönündeki haberler mücadele azmine zarar veriyor. Çatışmalar sırasında verilen taktik kararlar yargılanamaz. Böyle bir yargılama olursa, kimse inistiyatif almaz.

Terörle mücadelede asker-sivil ayrımı yapılamaz. Bölücü terör çok tehlikeli bir noktaya gidiyor. Bu aşamada terörle mücadele bütün güçlerin elele vermesiyle gerçekleştirilebilir.

Şehit cenazelerinde siyasetçilerin yuhalanması, askerlerin alkışlanmasını istemiyoruz.

Son dönemde terör eylemlerinin artmasında DTP'nin de etkisi var. Yaşanan gerginlikler ve çatışmalar sonunda DTP'nin yerel seçimlerdeki oyunun artırılmasını amaçlıyor.

Büyük kentlerde terör saldırıları artabilir.

Barzani'yle temas olumlu ama...

TSK'nın terörün son bulması için her türlü öneriye açık olduğu, her teklifin önyargısız, rasyonel bir şekilde tartışılacağı mesajı verilen brifingde, ?Terörün bitmesi için terör destekçileriyle bile görüşmede bir sakınca yoktur? mesajı verildi. Bu bağlamda, geçtiğimiz günlerde Türk Heyeti'nin Kuzey Irak Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile yaptığı görüşme de gündeme geldi. TSK'nın Barzani ile yapılan görüşmeye karşı olmadığı ifade edilen brifingde, görüşmenin ardından ilk gelişmelerin olumlu olmasına karşın ?Sonuç alınacağından umutlu değiliz? mesajı verildi.

En fazla katılım İstanbul'dan

Son dönemde yurt içi ve yurt dışından terör örgütüne katılım olduğuna dikkat çekilen brifingde, bilinenin aksine en büyük katılımın bölge illerinden değil İstanbul'dan olduğu kaydedildi. İstanbul'un ardından örgüte en fazla katılımın Diyarbakır ve Mardin'den olduğu belirtilirken, İran ve Suriye'den örgüte katılımlarda artış yaşandığı ifade edildi.

Dağlarda 4 bin 500 terörist var

Eli silahlı aktif terör örgütü mensubunun 4 bin 500 civarında olduğu kaydedilen brifingde, ?En makbul terörist ölü terörist değildir, teslim olan teröristtir? tespiti yapılarak, öldürülen teröristlerin bölgedeki kini artırdığı, katılımları teşvik ettiğine dikkat çekildi.

TRT kürtçe yayına hız vermeli

Terörün bitirilmesi için silahlı mücadele kadar ekonomik, sosyal ve kültürel açılımların da önemli olduğu ifade edilen brifingde, bölgeye yönelik kültürel açılımlara destek verildi. TRT'nin Kürtçe yayınlarının önemine dikkat çekilen brifingde, Kürtçe yayınların istenilen hızda olmadığı, bu çalışmaya hız verilmesi gerektiği belirtildi.

İmamsız cami kalmasın

Bölgede dini inançların etkili olduğu, terör örgütüne katılımların önüne geçilmesi için din adamlarının çok önemli bir role sahip olduğu anlatılan brifingde, imamsız camilere biran önce atama yapılması istendi. Brifingde, iyi yetişmiş imamların bölge halkıyla kısa sürede kaynaştığı ve dağa çıkmamaları konusunda gençleri ikna edebildiği belirtildi.

Taktik kararlar yargılanamaz

Terör örgütünün Dağlıca ve Aktütün Karakolu'na yönelik saldırısının ardından basında yer alan haberler de brifingde değerlendirildi. TSK'nın zafiyetinin bulunduğu, ihmal yaşandığı iddialarının basında yer almasının terörle mücadelede azmini olumsuz etkilediği, mücadeleyi zaafa uğrattığı vurgulanan brifingde, ?Komutanların anlık taktik kararları? yargılanamaz ifadesine yer verildi.

TSK hükümete karşı sorumlu

Toplantının başında, basında yer alan, ?Genelkurmay Başkanlığı ilk defa Bakanlar Kurulu'na brifing veriyor? tespitine dikkat çeken Başbuğ, TSK'nın Hükümete, Hükümetin TBMM'ye karşı sorumlu olduğunu ve bu sorumlulukların Anayasada açıkça yer aldığı hatırlatmasında bulundu. Şehit cenazelerinde hükümet üyeleri ve siyasetçilerin yuhalanmasına tepki gösteren Başbuğ, siyasetçilerin yuhalanması ve askerlerin alkışlanmasından rahatsız olduklarını bildirdi.

Eylemlerin hedefi seçimler

Terör eylemleri artışının yaklaşan yerel seçimlere dönük planın en büyük parçası olduğu ifade edilen brifingde, DTP'nin gerilimi yükselttiği, terör örgütünün de seçimlere doğru eylemlerin çoğaltarak DTP'nin oyunu artırmayı hedeflediği bilgisi verildi. Bu bağlamda örgütün özellikle büyük şehirlerde infiale neden olacak eylemler yapabileceği brifingde yer aldı.

Profesyonel askerler geliyor

Terörle mücadelede daha profesyonel bir yapının oluşturulması çalışmasının devam ettiğine dikkat çekilen brifingde, 2010 yılından itibaren silahlı mücadelenin profesyonel askerler tarafından gerekleştirileceği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber