MB Başkanından 'dövizle borçlanmayın' uyarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2008 13:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, vatandaşların önümüzdeki dönemde tasarruflarını değerlendirirken, Türkiye'de oluşacak olan enflasyona bakması gerektiğine işaret ederek, "Vatandaşlarımıza her zaman yaptığımız uyarıyı bir kere daha tekrar etmek istiyorum; döviz geliri olmayanlar başta olmak üzere vatandaşlarımız dövizle borçlanmasınlar. İşlemlerini, tasarruflarını, yatırımlarını TL ile yapsınlar" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2008 yılı 4'üncü dönemine ilişkin hazırlanan Enflasyon Raporunu açıkladığı basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Döviz likiditesine ilişkin sorular üzerine Yılmaz, döviz likiditesiyle ilgili sorunun Türkiye'ye özgü bir sorun olmadığını ve aslında Türkiye'nin konumunun bugün itibariyle diğer ülkelere göre çok daha iyi olduğunu söyledi.

Küresel krizin etkilerinin Türkiye'de de hissedilmeye başladığı bugünlerde munzam karşılıklarda bir yumuşamanın yeni bir enstrüman aracı olup olamayacağı yönündeki soru üzerine Yılmaz, zorunlu karşılıkların geleneksel para politikası araçlarından olduğunu ve gerektiğinde bunların da kullanılabileceğini kaydetti.

Tasarrufta dolara yönelmek doğru mu

Türk Lirasındaki değer kaybı karşısında vatandaşların tasarruflarını değerlendirmede dolara yönelmesinin doğru olup olmadığının sorulması üzerine Yılmaz, şunları söyledi:

"Bizim cebimizdeki paranın değerini Türkiye'deki enflasyon belirliyor. Enflasyonun ne olduğunu ve nereye gideceğini de sizlerle paylaştım. Dolayısıyla vatandaşlarımızın önümüzdeki dönemde tasarruflarını değerlendirirken Türkiye'de oluşacak olan enflasyona bakması gerekiyor. Dalgalı kur rejimi çerçevesinde kur iniyor da, çıkıyor da. Eğer vatandaş elindeki parayı dolara çevirerek dolar üzerinden birtakım yargılara varıp (100 liram vardı, 100 liram bugünkü kurdan buydu, 2 sene sonra şöyle olacak) gibi bir şey söylerse, bu parayı Amerika'da harcamayacak, burada harcayacak. Türk Lirasında belirleyici olan bizim enflasyonumuz. Enflasyonu biz kontrol altında tuttuğumuz sürece TL'ye güven devam edecektir.

Vatandaşlarımıza her zaman yaptığım uyarıyı bir kere daha tekrar ediyorum; döviz geliri olmayanlar başta olmak üzere vatandaşlarımız dövizle borçlanmasınlar. İşlemlerini, tasarruflarını, yatırımlarını TL ile yapsınlar diyorum. Burada belirleyici olan Türkiye'nin enflasyondaki başarısı..."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber