Hastaların ilaca ulaşmasına tane engeli

Haber Giriş : 31 Ekim 2008 14:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası Başkanı Nurten Saydan, hastaların ilaca ulaşımının zorlaştırıldığını savunarak, ?4 haftalık tedavi süresini geçen miktarda ilaç içeren büyük ambalajlı ilaçların raporsuz verilmesi engelleniyor. Bu da yıllardır aynı ilacı kullanan bir hastanın; ilacı 28 tabletlikse bu ilacı alabilmesine, ancak ilacı 30 tabletlik ise 2 tablet yüzünden ilacını rapor çıkartmadan alamamasına neden olmaktadır? dedi.

- Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası Başkanı Nurten Saydan, hastaların ilaca ulaşımının zorlaştırıldığını savunarak ?4 haftalık tedavi süresini geçen miktarda ilaç içeren büyük ambalajlı ilaçların raporsuz verilmesi engelleniyor. Bu da yıllardır aynı ilacı kullanan bir hastanın; ilacı 28 tabletlikse bu ilacı alabilmesine, ancak ilacı 30 tabletlik ise 2 tablet yüzünden ilacını rapor çıkartmadan alamamasına neden olmaktadır? dedi.

Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, hastaların 2 tablet için ilaçlarını seçme hakkını kaybetmelerini düzenleyen uygulamayı kabul etmediklerini söyledi. Saydan, 22 ekim'de yapılan revizyon ile vatandaşların ilaca erişiminin engellendiğini savunarak ?Devletin derdi 2 tane tablet midir? Biz eczacılar ve vatandaşlarımız piyasada bulunan ilaçların içindeki sayıdan asla sorumlu olamayız? dedi.

-FAZLA 2 TABLETİN GETİRDİĞİ EZİYET-

TEİS Başkanı Saydan şunları söyledi:

?Sağlık Uygulama Tebliği'nde yer alan düzenleme ile hastalar raporsuz olarak reçeteye yazdırdıkları bir ilacı farkını ödese bile alamayacak duruma getirilmektedir. Örneğin reçetesinde 30 tabletlik tansiyon ilacı yazılı bir hasta fiyat farkını ödese bile yıllardır kullandığı tansiyon ilacını alamayacaktır. Bu da hastaların ilaçlarını seçme hakkını engellemektedir. Hastaların mağduriyet yaşamasına neden olan ilaçların içlerinde 30 tablet veya daha fazla ilaç bulunmaktadır. Tasarruf tedbiri olarak devletin tek derdi 2 tablet midir? Biz eczacılar ve vatandaşlarımız piyasada bulunan ilaçların içindeki sayıdan asla sorumlu olamayız. Çünkü piyasada bulunan ilaç kutularının içindeki sayı Sağlık Bakanlığı ve firmalar tarafından belirlenmektedir. İlaçların içindeki miktarla ilgili bir sorun varsa bu konuyu yetkililer Sağlık Bakanlığı ile görüşerek halletmelidirler, hastaları ve eczacıları mağdur ederek değil.?

-BU ŞEKİLDE İLAÇ HARCAMASINDAN TASARRUF EDİLEMEZ-

Bu tür yaklaşımlarla ilaç harcamasından tasarruf edilemeyeceğine işaret eden Saydan, ?Bu değişiklikle bazı firmaların ilaçlarının satışında sıkıntı yaşanabilir? dedi. Saydan şöyle devam etti:

?Firmalar Sağlık Bakanlığı'na başvurup en erken 2 ay içinde Sağlık Uygulama Tebliği'ne uygun tablet sayısında ilaçlarını piyasaya vereceklerdir. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası olarak soruyoruz: Bu süre içinde ilacını alamayan vatandaşın bozulan sağlığının bedeli ne olacaktır? İlaca ulaşım engellenerek, hasta vatandaşlarımızın sağlığı riske edilerek tasarruf yapılamaz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber