Borçlar Kanunu değişiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Kasım 2008 21:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Adalet Komisyonu, 649 maddelik Türk Borçlar Kanunu Tasarısının 10 maddesini daha kabul etti. Adalet Komisyonu, kiracı-ev sahibi ilişkisi konusunda da yeni düzenlemeler içeren tasarı üzerindeki bugünkü çalışmasını tamamladı.

Tasarının, ''körlerin imzası ile açığa atılan imzayı'' düzenleyen 15. maddesinin görüşülmesini yarına bırakan Komisyon, öğleden sonra 10 madde daha kabul ederek tasarının 19. maddesine geldi.

Komisyonda, tasarının, ''körlerin imzalarının, onları bağlamayacağı ve buna ilişkin istisnaları'' düzenleyen madde üzerinde tartışma oldu.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak, başkanlık yaptığı alt komisyonda, körlerin imza yetkisinin çok tartışıldığını, toplantıya, AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva'nın da katıldığını söyledi. Ayva'nın, ''2005 yılında kabul edilen Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile görme yeteneğinden yoksun kişilerin imza yetkilerine ilişkin düzenleme yapıldığını, tasarıdaki hükmün haklarını kısıtlayacağını, geriye gidileceğini ve eşitliğe aykırı olacağını'' söylediğini anlatan Kaynak, uzun tartışmalardan sonra, körleri borç altına sokan işlemlerde korumayı amaçlayan maddenin tasarıdan çıkarıldığını hatırlattı.

-LOKMAN AYVA'YA SUÇLAMA-

AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü de tasarıda, ''Usulüne göre onaylanmadıkça veya imza ettikleri sırada metnin içeriğini bildikleri ispat edilmedikçe, körlerin imzaları onları bağlamaz'' şeklinde yer alan hükmün, Lokman Ayva'nın ''ısrarlı ve ajite tavırlarıyla metinden çıkarıldığını'' öne sürdü. Ayva gibi yetenekli, eğitimli ve yardımcıları olanların, böyle bir düzenleme istediklerini ifade eden Köylü, ''Türkiye'deki körler bunlardan ibaret değil. Bu madde, onları koruyordu'' dedi.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe de Köylü'ye katılarak, tasarıdaki ilk düzenlemenin, kamu düzeni ve toplum açısından daha yararlı olduğunu söyledi.

Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya da milletvekillerinin, ''eğitimli olmayan, yardımcıları bulunmayan görme engelliler aleyhine düzenleme mi yapılıyor'' endişesi taşıdığını ifade etti.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, görme engellilerin haklarının kullanımında kısıtlama olacağı gerekçesiyle tasarıdaki düzenlemeye karşı çıktıklarını anımsatarak, bu kişileri karşılarına almamak için alt komisyonun yaptığı düzenlemenin yerinde olacağını söyledi.

-''İSVİÇRE'DE ZEDELENMİŞ HİSSETMİYORLAR''-

İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevzat Koç, körleri borç altına sokan hukuki işlemlerde koruyan düzenlemeyi, AK Parti'li Ayva'nın ''kısıtlayıcı'' olarak değerlendirdiğini ifade etti.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Burcuoğlu da körlerin imzalarının bağlayıcı olmadığına ilişkin İsviçre'de düzenleme bulunduğunu belirterek, ''İsviçre'de görmeyenler, kendilerini zedelenmiş olarak hissetmiyorlar'' dedi.

Yargıtay Tetkik Hakimi Adnan Değnekli de körlerin imza yetkisine ilişkin Yargıtayda görülen davalardan örnekler verdi. Alt komisyonda yaşanan tartışmalara işaret eden Değnekli, ''Onlar da korunmak istemiyorlar'' diye konuştu.

Bunun üzerine Komisyon, üzerinde uzlaşma sağlayamadığı ''Körlerin imzası ile açığa atılan imzayı'' düzenleyen maddeyi yarın görüşmeye karar verdi.

-OKUR YAZAR OLMAYANLARIN PARMAK İZİ-

Okur yazar olmayanların hukuki işlemlerde, imza yerine kullanabilecekleri işaretlerle ilgili maddede değişiklik yapan Komisyon, bu kişileri, yaptıkları işlemlerde korumak amacıyla, parmak izleri açısından da onay şartı getirdi. Buna göre, imza atamayanlar, imza yerine usulüne göre onaylanmış olması koşuluyla parmak izi, el ile yapılmış bir işaret ya da mühür kullanabilecek.

Komisyon, çalışmalarına yarın devam edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber