'Hepatit B' bilinçlendirme kampanyası İstanbul'dan başladı

Haber Giriş : 06 Kasım 2008 20:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Viral Hepatitle Savaşım Derneği'nin (VHSD) Hepatit B konusunda Türkiye genelinde halkı bilinçlendirme kampanyası İstanbul'dan başladı.

İSTANBUL - Viral Hepatitle Savaşım Derneği'nin (VHSD) Hepatit B konusunda Türkiye genelinde halkı bilinçlendirme kampanyası İstanbul'dan başladı.

VHSD, kampanya kapsamında, İstanbul dışında Bursa, Adana, Ankara, Edirne, Zonguldak, İzmir, Diyarbakır, Adıyaman ve Erzurum'da yapılacak toplam on dokuz bilgilendirme toplantısıyla, Hepatit B'nin bulaşma yollarını, tehlikelerini, tedavi ve korunma yöntemlerini anlatarak, halkı bilinçlendirmeyi hedefliyor.

Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık'ın katılımıyla düzenlenen bilgilendirme toplantısında, Hepatit B hastalığının dünyada yaygın olarak görülen bulaşıcı hastalıklardan birisi olduğuna dikkat çekildi.

Türkiye'de ortalama yüzde 5 Hepatit B taşıyıcılığı bulunduğu açıklanan toplantıda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bu rakamın yüzde 10'lara kadar çıktığı, Türkiye'de Hepatit B ile karşılaşma oranının ise yüzde 40-50 civarında olduğu belirtildi.

-?BU SENE 50 BİN YENİ ENFEKSİYON TAHMİN EDİYORUZ?-

Toplantıda konuşan uzmanlar, Hepatit B'nin çok eşlilik ve cinsel ilişki yoluyla, hamilelik sırasında anneden bebeğe bulaşmayla ve steril olmayan mikroplu malzemelerle yapılan diş tedavileri, kuaförlerde ustura-manikürle, kulak delme, toplu sünnet, kan kardeşliği, aynı enjektör ile birden fazla kişiye iğne yapılmasıyla bulaşabildiğini belirttiler.

Hepatit B virüsü taşınıp taşınmadığını anlamak için doktora başvurarak basit bir test yaptırılabileceğini kaydeden VHSD Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Türkiye'de sadece bu sene içerisinde 50 bin yeni enfeksiyonla karşılaşılacağının tahmin edildiğini belirtti.

-HEPATİT B AŞILARI SAĞLIK OCAKLARINDA ÜCRETSİZ YAPILACAK-

Hepatit B virüsü taşıyıcısı ve hastalarının Hepatit B aşılarının Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık ocaklarında ücretsiz olarak yapıldığını söyleyen Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, hastalık riski taşıyanlara sağlık kuruluşlarına başvurarak test olmaları konusunda çağrıda bulundu.

İstanbul'da Ümraniye, Sultanbeyli, Kartal-Pendik, Gaziosmanpaşa ve Bağcılar'da gerçekleştirilen bilgilendirme toplantıları yılsonuna kadar çeşitli illerde sürecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber