Ruh hastalıklarına cerrahi müdahale

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2008 19:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Florence Nightingale Hastaneleri Nöroşirürji Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kuday, tıp dünyasında ruh hastalıklarının cerrahi yöntemle tedavi edilmesinin yeniden gündeme geldiğini belirtti.

Kuday, yaptığı yazılı açıklamada, ruh hastalıklarının cerrahi yöntemle tedavi edilmek istenmesinin çok eskilere dayandığını vurguladı.

Ruh hastalıklarının tedavisi için tıp dünyasının yoğun bir uğraş verdiğini, genetik, biyokimyasal ve çevresel faktörlerden dolayı meydana gelebilen bu hastalıkların tedavisi için geçmişten bugüne pek çok yöntem uygulandığını aktaran Kuday, eskiden yapılan ve 'Lobotomi' adı verilen ameliyatların, beynin alın lobunun akmaddesindeki sinir lifleri kesilerek uygulandığını kaydetti.

Kuday, diğer bir deyişle beynin bir kısmının yapılan ameliyatla dışarı çıkarıldığını ifade ederek, lobotomi ameliyatlarının sonuçlarının pek parlak olmadığını belirtti.

Cengiz Kuday, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

?Eskiden, 30 sene evvel bazı şizofreni ve psişik hastalıklarda beyin ameliyatları yapılıyordu. Mesela bir film vardı 'Guguk Kuşu', Jack Nicholson oynamıştı. O filmde yapılan lobotomi ameliyatıydı. Çok ağır bir ameliyat. Kişileri robota çeviriyordu o zaman. Tıp dünyasında şimdilerde ise ruh hastalıklarının cerrahi yöntemle tedavi edilmesi yeniden gündeme geldi. Son zamanlarda depresyonda, şizofrenik hastalarda, aneroksiya nevrozda, hareket bozukluklarında 'derin beyin simülasyonu' denilen fonksiyonel nöroşirüjiyi ilgilendiren operasyonlar var.?

Bu ameliyatların artık beynin belli bölgelerinin uyarılmasıyla yapıldığını kaydeden Kuday, bu operasyonların daha başlangıç aşamasında olduğunu bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber