Özgür Gündem okuduğu ve MED TV izlediği için ihraç edilen hakim AİHM'den tazminat kazandı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Kasım 2008 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Özgür Ülke gazetesini okuduğu ve MED TV'yi izlediği gerekçesiyle Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından disiplin cezası verilen yargıç Albayrak, AİHM'ye gitti ve toplam 11 bin euro tazminat kazandı

Terör örgütü PKK'ya yakınlığı iddiasıyla sıkça kapatılan Özgür Ülke gazetesini okuduğu, MED TV adlı televizyonu izlediği için Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından disiplin cezasına mahkûm edilen yargıç Mehmet Emin Albayrak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdığı hukuk mücadelesini kazandı.

Adalet Bakanlığı, Adana Tufanbeyli'de yargıçlık görevini sürdüren Albayrak hakkında 1995'te, MED TV'yi izlediği ve Özgür Ülke gazetesini okuduğu gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı.

AİHM'ye başvurdu

Soruşturmaya ilişkin kararını 1997'de açıklayan HSYK, Albayrak'ın PKK'ya yakınlığı nedeniyle yasaklanan bir gazeteyi okuması ve televizyonu izlemesinin terör örgütüne sempati duyduğu, tarafsızlığını yitirdiği izlenimi doğurabileceğini belirtmişti.

Albayrak'a meslekten çıkarmadan sonraki en ağır ceza olan ?yer değiştirme? cezasını verilmişti. İki atamadan sonra 2001'de istifa eden Albayrak, AİHM'ye başvurdu. Kürt olması nedeniyle ayrımcılığa uğradığını savunan Albayrak, 650 bin euro tazminat talebinde bulundu.

Dava 31 Ocak 2008'de sonuçlandı. Kararda, Albayrak'ın taraflı davrandığını gösteren bir kanıt bulunmadığı, bu nedenle cezalandırılmasının da yerinde olmadığı ve kendisine 5 bin euro maddi, 6 bin euro da manevi tazminat ödenmesi gerektiği belirtildi.

Kürt olma iddiası yerinde değil

AİHM, Albayrak'ın söz konusu cezalara Kürt olması nedeniyle mahkûm edildiği iddiasını yerinde bulmadı. AİHM, Albayrak'ın bu iddiasıyla ilgili olarak delil bulunmadığını kaydetti. Albayrak'ın AİHM'nin kararının ardından, mesleğine dönmek için Adalet Bakanlığı'na başvurmaya hazırlandığı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber