9 Kasım 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 09 Kasım 2008 08:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAŞBAKAN ERDOĞAN ERZURUM'DA

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TOKİ tarafından yaptırılan 611 konutunun açılış törenine katılıyor. (Saat: 12.30)

-Erdoğan, yeni açılan 600 yataklı bölge hastanesinin ziyaret ve hava ambulansı sisteminin tanıtım törenine katılıyor. (Saat: 14.00)

-ULU ÖNDER ATATÜRK YARIN ANILIYOR

-Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 70. yılında yarın, Türkiye genelinde çeşitli etkinliklerle anılacak.

-BÜYÜK ALEVİ MİTİNGİ

-Alevi Bektaşi Federasyonu, Türkiye'nin her ilinden katılım ile Ankara'da Büyük Alevi Mitingi düzenliyor. Aleviler, AİHM ve Danıştay kararlarına rağmen zorunlu din dersi uygulamasının sürmesi, cemevlerine yasal statü verilmemesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı'na yönelik taleplerinin yanıtsız kalmasını protesto ediyor. (Saat: 12.00)

-MECLİS'TE GENSORU GERİLİMİ

-Meclis yoğun bir haftaya girerken, bu haftayı da doğalgaza yapılan yüzde 22,5'lik zam tartışmalarıyla geçirecek. MHP'nin doğalgaza ve elektriğe yapılan zamma ilişkin, Enerji Bakanı Hilmi Güler hakkında verdiği gensorunun Genel Kurul'da, gündeme alınıp alınmayacağı müzakere edilecek.

-Genel Kurul'da ayrıca geçen hafta yarım kalan, ?Yabancı Kaynakların Türk Ekonomisine Kazandırılmasına? ilişkin yasa tasarısının görüşmelerine devam edilecek. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2009 Mali Yılı Bütçe görüşmeleri devam edecek. Adalet Komisyonu da Türk Borçlar Kanunu'nun maddelerinin görüşmelerine kaldığı yerden devam edecek.

-BBP 7. OLAĞAN GENEL KURULTAYI

-Büyük Birlik Partisi (BBP) 7. Olağan Genel Kurultayı Atatürk Spor Salonunda yapılıyor. Kurultay'da Merkez Karar Yönetim Kurulu'na (MKYK) 50 asil 25 yedek, Merkez Disiplin Kurulu'na (MDK) 9 asil 6 yedek, Yüksek İstişare Kurulu'na (YİK) 20 kişi seçilecek. (Saat: 10.00)

-CHP YÖNETİCİLERİ ?YEREL SEÇİM? DENETİMİNDE

-Yerel seçimlere iddialı hazırlanan CHP'de çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinin yerel seçimlere yönelik gezileri devam ediyor. MYK üyeleri, son iki ayda toplam 36 ilde çalışmalara katıldı ve örgütlerin nabzını yokladı. Çalışmaların, önümüzdeki aylarda daha da sıklaştırılacağı ifade ediliyor.

-TÜRKİYE SOLU'NUN ARTIK BİR SÖZLÜĞÜ VAR

-Özellikle ?Hatırla Sevgili? ve ?Çemberimde Gül Oya? dizileriyle gündeme oturan Türkiye sol hareketinin tarihinin bir ?sözlüğü? var. Yazar-şair İnönü Alpat'ın kitabında Türkiye solunda bilinen ve bilinmeyen isimlerin yanı sıra solun kullandığı argo kelimeler, sola ilişkin tartışmaların yanı sıra Türkiye solunun soyağacı da bulunuyor.

-SAVUNMA SANAYİNDE YERLİ ÜRETİM ORANI 2011'DE YÜZDE 50'YE ÇIKACAK

-Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) Uluslararası İşbirliği Daire Başkanı Lütfi Varoğlu, savunma sanayine yönelik üretimde yerlileştirme oranının hızlı bir artış gösterdiğini ve yüzde 25'lerden yüzde 40'lar seviyesine geldiğini belirterek, ?2011 için hedefimiz savunma sanayi ihtiyaçlarının yüzde 50'sini yerli üretimle sağlamak. Böyle bir orana ulaştığımızda savunma sanayinin dışa bağımlılığını da yarı yarıya azaltmış olacağız? dedi.

-Dünyada savunma sanayinin bu dönemde tümüyle insansız hava araçları üretimine yöneldiğini ve Türk savunma sanayinin de bu döneme hazırlandığına dikkat çeken Varoğlu, "TAI insansız hava araçları üretimi için birkaç önemli proje üzerinde çalışıyor ve en geç 2-3 yıl içinde sonuca gideceğini tahmin ediyoruz" dedi.

-TEPAV'A GÖRE KRİZ TÜRKİYE'Yİ DÖRT KOLDAN ETKİLEYECEK

-TEPAV, küresel krizin Türkiye'yi ?kredi, portföy, dış ticaret ve tüketici davranışları? olmak üzere dört farklı kanaldan etkileyeceği tespitinde bulundu.

-Krizle mücadelede, proaktif önlemlerden oluşan bir stratejinin benimsenmesini öneren TEPAV, ?Krizi fırsata dönüştürmek? için Merkez Bankası rezervlerinden bir fon oluşturulması İssizlik Sigortası Fonunun bir bölümünün kitlesel seferberlik ile bilgisayar ve yabancı dil eğitiminde kullanılması, IMF ile ciddi ve ayrıntılı bir anlaşmanın bir an önce imzalanması, Körfez sermayenin çekilmesi için çalışılmasını önerdi.

-DIŞ TİCARET AÇIĞININ ÜÇTE BİRİ RUSYA KAYNAKLI

-Ocak-Eylül döneminde Rusya'dan, büyük bölümü doğal gaz olmak üzere 25 milyar 24.8 milyon dolarlık ithalat gerçekleştiren Türkiye, bu ülkeyle ticaretinde 19 milyar 793.1 milyon dolarlık açık verdi. Rusya'ya karşı verilen açık geçen yıl aynı dönemde toplam dış ticaret açığı içinde yüzde 29 olan payı, bu yıl yüzde 34'e ulaştı. Toplam dış ticaret açığının yüzde 28.3 arttığı ilk dokuz ayda Rusya'ya karşı verilen açık yüzde 50.1 büyüdü.

-ZİRAAT BANKASI KRİZ ORTAMINDA KREDİ VADESİ UZATMA UYGULAMASINA BAŞLADI

-Küresel kriz nedeniyle birçok banka kredileri geri çağırmaları ile şikayet konusu olurken, Ziraat Bankası, sektörde bir ?ilk? uygulama ile kredi vadelerini uzatma uygulaması başlattı.

-Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, küresel krizde takibe düşme sorunu yaşanmaması için KOBİ'lerin kredilerini olabildiğince aynı faiz oranları ile 48 aya kadar uzatmaya başladıklarını, ilk iki haftada 16 milyon YTL tutarında kredi uzatma talebi geldiğini açıkladı.

-Çağlar, Ziraat Bankası'nın yılın ilk 9 ayında 1 milyar 627 milyon YTL net kar elde etiğini, toplam kredilerde de son bir yıllık dönemde yüzde 43 artışla, 28. 2 milyar YTL'ye ulaştıklarını söyledi. Çağlar, kriz ortamında mevduatın çoğunu toplayarak küçük sektör bankalarının zarar görmesine neden olmamak için, mevduatta düşük faiz politikası uyguladıklarını bildirdi.

-AKBANK'TAN DÖRT YENİ YATIRIM FONU

-SPK, Akbank T.A.Ş.'nin kurucusu olduğu her biri 200 milyon YTL başlangıç tutarlı dört yatırım fonunun kuruluşuna izin vererek, katılma paylarının kayda alınmasını uygun buldu.

-EĞİTİMDE USULSÜZ ATAMAYA ?DUR? KARARI

-Giresun'daki bir Anadolu Öğretmen Lisesi'ne mülakata çağırılmadığı halde atanan bir öğretmenin usulsüz yapılan ataması, Türk Eğitim-Sen tarafından Milli Eğitim Bakanlığı'na bildirildi. Bakanlık, yasal gerekçesinin olmadığını açıklayarak atamayı iptal etti.

-İ.Ü. REKTÖR ADAYI PROF. DR. BERMEK: ?KADIN OLMAK AYRICALIK DEĞİL, FARK YARATABİLİR?

-İstanbul Üniversitesi'nin 21. dönem rektörlük seçimleri için adaylığını koyan Prof. Dr. Gülçin Bermek, ?Hedefim ortak akılla, etkin ve şeffaf yönetimle hesap verebilir olmak ve çok güçlü entelektüel insan kaynağı olan İstanbul Üniversitesi'nin akademik kapasitesinin bütünüyle önünü açmak. İstanbul Üniversitesi, bütün varlığıyla, güçlü yanlarıyla dünyadaki üniversiteler liginde üst sıralarda yer almalı? şeklinde konuştu.

-Bermek, ?Kadın olmak bir ayrıcalık değil, ama yönetim tarzına farklı bir katkısı olabilir. Kadın olmak aynı zamanda cesaretle eşdeğerdir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber