100 Temel Esere ilişkin MEB'den uyarı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Kasım 2008 01:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlköğretim okullarında okutulmak üzere tavsiye edilen 100 Temel Eserin içeriklerinin aslından farklı şekilde değiştirilerek ilköğretim okullarına satıldığının anlaşılması üzerine bakanlık resmi yazıyla söz konusu eserlerin okul kütüphanelerine alınmadan önce oluşturulacak komisyonlar marifetiyle orijinaline uygunluğu bakımından incelenmesini istedi.

T.C.
MİLLİ EGİTİM BAKANLIGI
İLKÖGRETİM GENEL MÜDÜRLÜGÜ

Sayı: 12766 15.10.2008
Konu:100 Temel Eser

İlgi: 04.08.2005 tarihli ve B.08._GM.0.08.04.01/ 360-8081 sayılı (2005-70) Genelge

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 10. maddesinde ,?Milli birlik ve bütünlüğün temel unsurlarından biri olarak Türk dilinin, eğitimin her kademesinde, özellikleri bozulmadan ve aşırılığa kaçılmadan öğretilmesine önem verilir; çağdaş eğitim ve bilim dili halinde zenginleştirilmesine çalışılır ve bu maksatla Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile işbirliği yapılarak Milli Eğitim Bakanlığınca gerekli tedbirler alınır? denilmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığımızın amaçlarından birisi de öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırarak onları düşünen, düşündüğünü doğru ve açık bir şekilde ifade eden, genç kuşakların kitapla buluşmasını sağlayan, algılama gücü yüksek, kültürlü, milli ve manevi değere sahip, yüksek karakterli bireyler olarak yetiştirmektir.

Türk ve dünya klasiklerinden oluşturulan 100 Temel Eser öncelikle Türkçe dersi müfredatı ile ilişkilendirilmiş, öğrencilerimizin kendi kültürel değerlerini tanırken evrensel değerleri de tanıyabilmeleri için ilgi genelge ile okullarımızda okutulmaları tavsiye edilmiştir. Ancak ilköğretim kurumlarımızda okutulmak üzere tavsiye edilen söz konusu eserlerin; içeriklerinin aslından farklı şekilde değiştirildiği ve basımlarını yaparak okullarımıza girdiği ile ilgili bilgiler zaman zaman Bakanlığımıza ulaşmaktadır. Bu durum; 100 Temel Eser uygulamasının amacına ulaşmasına ve bazı olumsuzlukların yaşanmasına sebebiyet vermektedir.

Bu bağlamda; yukarda açıklanan hususlar ve ilgi genelge göz önünde bulundurularak söz konusu eserlerin okul kütüphanelerine alınmadan önce oluşturulacak komisyonlar marifetiyle orijinaline uygunluğu bakımından incelenerek alınması hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini önemle rica ederim.

Recep ISIK
Bakan a.
Müstesar V.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber