Benzin ve akaryakıtta indirim

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Kasım 2008 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akaryakıt ürünlerinden kurşunsuz benzinde 8 YKr, motorinde 6 YKr ve kalorifer yakıtında 3 ile 5 YKr indirime gidildi.

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ve kurlardaki gerileme pompa fiyatlarına yansıdı.

Ankara ve İzmir'de BP, OPET ve Petrol Ofisi bayilerinde 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 3,19 YTL'den 3,11 YTL'ye, Shell&Turcas bayilerinde ise 3,20 YTL'den 3,12 YTL'ye düşürüldü. İstanbul'da ise BP, OPET ve Petrol Ofisi bayilerinde litre fiyatı 3,20 YTL'den 3,12 YTL'ye indirilen kurşunsuz benzinin litre fiyatı, Shell bayilerinde 3,21 YTL'den 3,13 YTL'ye indirildi.

Motorinin litre fiyatı Ankara'da BP ve OPET'te 2,92 YTL'den 2,86 YTL'ye, PO'da 2,90 YTL'den 2,84 YTL'ye Shell'de ise 2,91 YTL'den 2,85 YTL'ye düşerken İstanbul'da BP ve Shell'de 2,87 YTL'den 2,81 YTL'ye, OPET'te 2,88 YTL'den 2,82 YTL'ye PO'da 2,85'ten 2,79 YTL'ye indirildi.

Motorinin litre fiyatı İzmir'de BP ve Shell'de 2,86 YTL'den 2,80 YTL'ye OPET'te 2,87 YTL'den 2,81 YTL'ye, Petrol Ofisi'nde 2,84 YTL'den 2,78 YTL'ye düşürüldü.

Kalorifer yakıtı olarak bilinen fuel oil 4'ün kilogram fiyatında da BP, OPET ve PO'da 5 YKr, Shell bayilerinde ise 3 YKr indirime gidildi.

Dağıtım firmalarının belirlediği tavan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle, şirketler ve şehirlere göre küçük çaplı değişiklikler gösteriyor.


Tüketiciler, otogaz olarak kullanılan likit petrol gazın (LPG) litre fiyatında yüzde 15 ile 20 arasında, 12 kilogramlık ev tipi tüpgaz fiyatında ise yapılan yüzde 10,3 oranındaki indirimin ardından, aynı tavrın mazot ve benzinde de gerçekleştirilmesini bekliyor.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rekabet Kurumunun akaryakıt sektörüyle ilgili hazırladığı raporda, firmalar arasında ciddi bir kartelleşmenin oluştuğu, bu durumun piyasadaki diğer küçük firmaların rekabet edip pazara girmesini engellediğini ve kartelleşme sonunda şirketlerin akaryakıtı fahiş fiyatlarla sattığını tespit ettiklerini bildirdi.

Benzinin çıplak fiyatının 1,20 YTL olduğunu, devletin bunun üzerine 2,08 YTL KDV ve ÖTV ilave ederek satış fiyatını 3,28 YTL'ye çıkarttığını belirten Kaya, şunları kaydetti:

''Rekabet Kurumu burada şirketlere cezai yaptırım uygulayabilirdi, ancak orta yolu tercih ederek sorumluluğu Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna (EPDK) bıraktı. EPDK da hazırlanan raporu kabul ederek firmalara gereken cezai yaptırımı uygulamalıdır. Eğer uygulamaz ise daha önce olduğu gibi EPDK hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuruz. Hükümetin ve başbakanın gündemine dahi giren petrol fiyatının yüksek oluşunu görmezden gelen EPDK sorumluluğunu hatırlamalı ve tüketici adına hareketini gerçekleştirerek daha ucuz akaryakıt imkanını sağlamalı.

Yaptığımız çalışmalar sonucu Rekabet Kurumunun raporuyla şirketler otogaz ve tüpgazda yüzde 20'ye yakın indirime gittiler. Tüketiciler olarak aynı tavrın mazot ve benzinde de gerçekleştirilmesini bekliyoruz.

İndirim bizim için ümit olmaktan çıktı. Artık bunun olurunu ve onayını beklediğimiz bilinmelidir. Ayrıca, petrol satan firmaların kar marjlarından öte devletin de payından indirim talep ediyoruz. Devlette kendi payından feragat ederek kriz ortamını atlatana kadar KDV ve ÖTV'yi ertelemesini, ardından çevre ülkelere uygun bir vergi getirmesini istiyoruz.''

Kaya, firmaların ''petrol ve döviz kurundaki düşüşler bize 6 ay sonra yansıyor'' şeklindeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını da ifade ederek, ''Petrol fiyatları ile dolardaki yükselişler pompaya anında yansıtılırken, indirimlerin 6 ay sonra gerçekleşeceğinin söylenmesi tüketiciyi uyutmaktan ibarettir. Zam nasıl aniden yapılıyorsa, etik olan indirimin de anında yapılmasıdır'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber