Kriz yastık altını doldurdu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Kasım 2008 15:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaşanan ekonomik krizden etkilenmek istemeyen vatandaşların, tasarruf amacıyla altın aldığı ve bu alımların devam ettiği bildirildi.

Kayseri Kurumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Ahmet Demircioğlu, genellikle perakende sektöründe 'takı'nın lüks sınıfa girdiğini ve ekonomik krizle karşılaşıldığında, Anadolu insanının lüks harcamalarını kestiğini belirtti.

Demircioğlu, pırlanta, takı seti, elmas ya da yakut gibi değerli taş işlemeli takıların satışında düşüşler yaşandığını ifade ederek, ''Ancak Cumhuriyet altını ve bilezik gibi daha çok yatırım ve tasarruf amaçlı ürün satışlarımızda ise ciddi bir artış gözleniyor. Kriz, yastık altına yaradı'' dedi.

Dünyayı sarsan ekonomik krizin etkilerinin Türkiye'de de görüldüğünü, bundan sonraki dönemlerde de görülmeye devam edeceğini ileri süren Demircioğlu, şöyle devam etti:

''Ancak, krizin Türk insanını fazla etkileyeceğini sanmıyorum. Anadolu insanı kriz anında hemen tasarrufa yöneliyor ve lüks sayılabilecek harcamalarını kesiyor. Yılbaşı, Sevgililer Günü, doğum günü ya da evlilik yıldönümü gibi özel günlerde takı seti alabilen vatandaşlar, bu sene daha az maliyetli ürünleri tercih ediyor. Hatta bazı temel ihtiyaç harcamalarını da kesiyor ve buradan artırdığı parayla tasarruf yapmaya çalışıyor. Bu nedenle krizin Anadolu insanını fazla etkileyeceği kanısında değilim. Market satışlarında bile düşüşler yaşanırken, lüks sayılan altın ya da ziynet eşyası satışlarındaki düşüşler gayet normal.''

-KUYUMCU VE SARRAF DA SIKINTIDA-

Demircioğlu, kuyumcu ve sarrafların, özellikle kar marjı yüksek olan takı seti ve ziynet eşyası olarak adlandırılan değerli taş işlemeli ürünlerin satışından kar elde ettiğini vurguladı. Lüks sınıfa giren bu ürünlerin satışındaki düşüşün, kuyumcu ve sarrafları sıkıntıya soktuğunu belirten Demircioğlu, ''Bizler, bazen yüksek fiyatla aldığımız altınları, düşük fiyatla satarız. Bunda en büyük etken, doların inip çıkmasıdır. Bu, bizim esnaf arkadaşlarımızın kaderidir. Bizler, sattığımız ürünün yerine yenisini alabilirsek kendimizi kazançlı sayarız'' diye konuştu.

Altın satışlarıyla ilgili görüşlerini aldığımız kuyumcu Ethem Uprak da, krizin etkilerinin en fazla hissedildiği günlerde 64-65 YTL'ye aldıkları çeyrek altını, şimdilerde 58-59 YTL'ye satabildiklerini, doların değerinin yükselip düşmesine bağlı olarak inip çıkan altın fiyatları nedeniyle kendilerinin de sıkıntı yaşadığını belirtti.

Kuyumcu Uprak, vatandaşın kriz anında bile tasarruf amaçlı altın alımına devam ettiğini, eskiden olduğu gibi bundan sonra da uzun vadede en karlı yatırımın altın olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber