Kamu personeli, vatandaşa daha nazik davranacak

Haber Giriş : 23 Kasım 2004 07:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yolsuzluk olaylarının ayyuka çıkması üzerine geçtiğimiz haziran ayında kurulan Kamu Etik Kurulu, haftalar süren çalışmaların ardından genelgesini hazırlayarak Başbakanlık'a gönderdi.

Tayyip Erdoğan'ın onayından sonra tüm kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilecek olan genelgede kamu personelinden ?etik kurallar?a uymaları isteniyor. Genelgede, hukuka ve dürüstlük ilkelerine bağlı olmanın yanı sıra ?etik davranış ilkelerine uygun davranın? deniliyor. Kamu Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, etik davranış ilkelerine uyma zorunluluğunu ?nazik ve kibar olma? şeklinde açıklıyor. Mehmet Sağlam'ın anlattığına göre genelge uyarınca bundan sonra bütün kamu çalışanları vatandaşa daha nezaketli davranmak zorunda kalacak. Genelgede tüm kurum ve kuruluşlardan toplumda etik kültürün benimsenerek yerleşmesi için Kamu Etik Kurulu ile ?etkin işbirliği' yapılması isteniyor.

8 Haziran 2004 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Etik Kurulu'yla ilgili genelgede Kurul'un ?vatandaş odaklı' olacağının altı çiziliyor. Kurul'un, başta kamu yönetimi ve iş dünyası ile toplumsal yapıya etik kültürünü benimsetmek amacında olduğuna dikkat çekiliyor. Kamu yönetiminde iyi yönetimin temel anahtarının etik davranış ilkelerine uygun hareket etmekten geçtiği belirtiliyor. Genelgede Kurul'un kamu kuruluşlarından ve özel kuruluşlarından ilgili temsilcileri çağırıp bilgi alma yetkisine sahip olduğu aktarılıyor. Genelgeye göre Kurul'un gerektiğinde mal bildirimlerini inceleyebileceği ve bu çerçevede istenen bilgilerin en geç 1 ay içinde bildirilme zorunluluğu getiriliyor. Üst düzey kamu görevlilerince alınan hediyelerin listesini her takvim yılı sonunda bu görevlilerden isteme yetkisine sahip olduğu genelgede vurgulanan bir diğer madde.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber