Kanser tedavisinde yeni umut: Gen haritası

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Kasım 2008 19:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Bilimadamları ilk kez bir kanser hastasının tüm genlerini deşifre etti ve çıkarılan gen haritasında kansere sebep olduğu veya yayılmasını sağladığı düşünülen bir takım mutasyonlar bulundu.

Elli yaşlarında kan kanseri bir kadının bağışladığı hücreleri sıralayıp inceleyen bilimadamları, kanserli hücreler ile hastanın sağlıklı hücrelerini karşılaştırdı. The New York Times gazetesinin haberine göre, inceleme sırasında sadece kanserli hücrelerde görülen on adet mutasyona rastlandı ve bu mutasyonların aşırı bir büyüme sergileyerek, kanserli hücrelerdeki bu büyümenin durdurulmasına engel olduğu ve kemoterapide kullanılan ilaçlara direnç göstererek etkisiz hale getirdiği belirlendi.

Mutasyonlar genelde genetik hatalardan kaynaklanıyor ancak söz konusu hastadakiilerin doğuştan oluşmadığı, kansere sebep olan çoğu mutasyonlar gibi sonradan ortaya çıktığı belirtildi. Keşfedilen bu mutasyonların daha önceden kanserle ilgisi olduğu bilinmiyordu.

Washington Üniversitesi tarafından yapılan bu araştırma bir insan genomunun, yani bir bireyin taşıdığı tüm hücreleri (20 bin kadar) incelemesi sebebiyle önceki tüm araştırmalardan çok daha farklı bir anlam ifade ediyor. Aylar süren ve 1 milyon dolara mal olan çalışma, 100 milyon DNA parçacığının analizini 100 DNA'nın analizinden bile daha kolay ve ucuz hale getiren son teknolojik gelişmeler sayesinde yapılabildi.

Araştırma bulguları kanser hastaları için hemen bir fayda sağlamayacak olsa bile, yeni tedavilerin geliştirilmesine ve hastalar için kanser hastasının detaylı genetik profiline bakarak kendisi için en doğru tedavi şeklinin seçilmesine yardımcı olacağı söyleniyor. Ayrıca uzmanlar çıkarılan gen haritası kan kanseri hastasından elde edilmiş olsa da aynı tekniğin diğer kanser türleri için de uygulanabileceğine inanıyor. Yirmi yıla kadar, DNA sıralamasının kanser hastasından alınan bir damla kan örneği ile yapılacağı ve bunun üzerinden hastada hangi ilacın daha etkili olacağının belirleneceği düşünülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber