Mantarda 'Kasım' ayına dikkat

Haber Giriş : 12 Kasım 2008 15:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, 2008 Ekim ayı sonu itibarıyla 865 vakanın mantar zehirlenmesiyle ilgili ?114 zehir danışma merkezi'ne müracaat ettiğini açıkladı. Doç.Dr. Ertek, mantar zehirlenmelerinin en fazla Marmara Bölgesi ile Batı ve Orta Karadeniz'de görüldüğünü söyledi.

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, ANKA'ya yaptığı açıklamada, son günlerde artan mantar zehirlenmelerine karşı uyarıda bulundu. Doç.Dr. Ertek, ?114 zehir danışma merkezi'ne ekim sonu itibarıyla 865 vakanın mantar zehirlenmeleriyle ilgili müracaat ettiğini bildirdi. Mantar zehirlenmelerinin en fazla Marmara Bölgesi ile Batı Karadeniz ve Orta Karadeniz'de görüldüğünü bildiren Doç.Dr. Ertek, ?Tabi yurdun her bölgesinde de bu zehirlenmeleri görmek mümkün. Çünkü mantarları ülkemizin bitki örtüsünden kaynaklanan çok geniş bir alanda görebiliyoruz? dedi.

-EKİM-KASIM AYLARINA DİKKAT-

Doç.Dr. Ertek, zararlı mantarların yenmesiyle ortaya çıkan zehirlenmeler olan mantar zehirlenmesinin de farklı türleri olduğunu kaydetti. Bunlardan bir kısmının çok ciddi zehirlenmelere yol açtığını ifade eden Doç.Dr. Ertek, ?Bir kısmı ise hafif zehirlenmelere yol açıyor. Özellikle yağışlı zamanlardan hemen sonra ilkbahar ve sonbahar da, ekim-kasım gibi yağışların yoğun olduğu, mantarların birdenbire ortaya çıktığı aylarda zehirlenmeler görülür. Dikkat edilmeli? dedi.

-MANTARIN ZEHİRLİ OLUP OLMADIĞI GÖRÜNTÜSÜNDEN ANLAŞILAMAZ-

Doğada yetişen tüm mantarları zehirli olarak kabul etmek gerektiğine işaret eden Doç.Dr. Ertek, zehirli olan mantarın görüntüsünden de anlaşılamayacağının altını çizdi. Doç. Dr. Ertek, şunları söyledi:

?Görüntüsünden ayırt edilemez. Belli bir yörede zehirli olmayan mantarlar aynı görüntüde başka bir bölgede zehirli olabilir. En çok da burada yanılgılar olabiliyor. Mesela doğudaki, güneydoğudaki vatandaşımız o yörede daha önce yiyip de zehirlenmediği mantarları oradan göç ettiği zaman Marmara Bölgesi'nde özellikle bu şehirlerin varoş kesimlerinde mantarları yediği zaman aynı görüntüde zehirli olabiliyor. Görüntü de yanıltıcı olabilir. En doğrusu yabani mantarı hiçbir zaman yememek.?

-6 SAATTEN SONRA ORTAYA ÇIKAN ZEHİRLENMELER TEHLİKELİ-

Doç.Dr. Ertek, mantarların çok çeşitli olduğunu ve bunların belirtilerinin de kendilerine özgü olduğunu söyledi.Bunların iki grupta toplanabileceğini bildiren Prof.Dr. Ertek şunları söyledi:

?Bir tanesi mantarı yedikten hemen sonra ilk 2 saat içinde ortaya çıkan zehirlenmeler. Bir diğeri de 6 saatten sonra ortaya çıkan zehirlenmeler. İlk saatlerdeki belirtiler hastalarda sersemlik, baş ağrısı boyun ve yüzde kızarma, çarpıntı bulanık görme, terleme gibi belirtiler olarak kendini gösteriyor. Bu tür zehirlenmeler genellikle hayatı tehdit eden zehirlenmeler değil. Ancak geç ortaya çıkan zehirlenmeler yani mantarı yedikten 6 saat sonra ortaya çıkan zehirlenmeler çok daha ciddi zehirlenmelerdir. Bunda özel bir mantar türü etkili. Bu zehirlenme de bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishalle kendini gösterir. Daha sonra, birkaç gün sonra karaciğer ve böbrek yetmezliği ile kanamalarla komaya kadar gidebilen bir tabloya dönüşüp hastayı öldürebilir. Bu zehirlenme çok daha önemli. Tedavisi de çok kolay değil mantar zehirlenmelerinin. Tüm tedavilere rağmen hasta kaybedilebiliyor ya da karaciğer transplantasyonundan diyalize kadar çok daha komplike tedavi yöntemleri oluşturmak gerekiyor.?

-MANTAR ZEHİRLENMELERİNDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR-

Doç.Dr. Ertek, mantarların zehirli mi zehirsiz mi olup olmadığının tanısını koymanın çok da kolay olmadığını ve uzmanlaşma gerektirdiğini söyleyerek, halk arasında geçen bir takım doğru bilinen yanlışları şöyle sıraladı:

-Hayvanların yediği mantar zehirli değildir.

-Sirkeli suda, tuzlu suda bekletilirse zehri geçer.

-Ağaçta yetişen mantarlar zehirsizdir.

-Pişirildiği zaman renk değiştirmeyen mantarlar zehirli değildir.

-Yoğurtla birlikte yenirse zehirli olmaz

-?MARKETLERDE SATILAN MANTARLARI TERCİH EDİN?-

Korunmak için yabani mantarlardan uzak durmak gerektiğini ifade eden Doç.Dr. Ertek, ?Tabi bunun özellikle belli kesimdeki insanlar bir ticari araç olarak kullanıyorlar. Toparlayıp pazarlarda satıyorlar. Pazarlarda da bu yabani mantarların satışını mahalli idarelerin engel olması gerekir? dedi. Bu mantarların yerine kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiğine işaret eden Doç.Dr. Ertek, ?İçlerinde herhangi bir zehir, toksin içeren bir durum yok. Marketlerde satılanlar yani. Bunlar tamamen güvenilir mantarlardır. Onlardan tüketmek lazım. Doğadaki mantarı hayata riske atıp yememek gerekir.Hayat o kadar ucuz olmamalı. Bir mantar için kaybedilmeye değmez hayat? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber