KEY'de toplam 8 milyon 483 bin hak sahibi var

Haber Giriş : 12 Kasım 2008 15:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Şimşek, CHP Adıyaman Milletvekili Köse'nin soru önergesine verdiği yanıtta, kurumlar tarafından istenilen formata uygun olarak yapılan bildirimlerden 8 milyon 483 bin 21 hak sahibinin tespitinin yapıldığını ve KEY ödemelerinin de devam ettiğini bildirdi.

-Devlet Bakanı Mehmet Şimşek CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse'nin soru önergesine verdiği yanıtta, kurumlar tarafından istenilen formata uygun olarak yapılan bildirimlerden 8 milyon 483 bin 21 hak sahibinin tespitinin yapıldığını ve KEY ödemelerinin de devam ettiğini bildirdi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse'nin KEY ödemelerine ilişkin soru önergesini yanıtladı.

Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanun ile, belirlenen süre ve formata uygun olarak kurumlar tarafından yapılacak bildirimlerden hak sahiplerinin tespiti ve hak sahibi bazında ödeme yapılmak suretiyle hesabın tasfiyesinin amaçlandığını bildirdi. Bu kapsamda kurumlar tarafından istenilen formata uygun olarak yapılan bildirimlerden 8 milyon 483 bin 21 hak sahibinin tespitinin yapıldığını, bunlara yapılacak ödemelerin hesaplandığını, ilan prosedürünün tamamlandığını ve 28 Temmuz 2008 tarihi itibariyle de ödemelerin başlatıldığını kaydeden Bakan Şimşek, şunları söyledi:

?Ödemelere halen devam etmektedir. 5664 sayılı yasa gereği KEY hak sahipleri yardım tutarları ile ilgili itirazlarını ilgili dönemlerde çalıştıkları kurumlarına yapmaktadırlar. Çünkü anaparaya ilişkin bildirim kurumlar tarafından yapılmaktadır. THT Emlak Bankası sadece nema hesabı yapmaktadır. Nema hesabına ilişkin olarak da şu ana kadar Emlak Bankası'na hak sahibi bazında herhangi bir itiraz gelmemiştir. KEY hesaplarına ilişkin olarak hak sahiplerinin anapara bildirimleri 5664 sayılı Kanun gereği kurumları tarafından yapılmaktadır. Bazı kurumların yaptıkları bildirimlerin 5664 sayılı Kanun ve uygulama yönetmeliği ile belirtilen bildirim formatına uygun olmaması nedeniyle bu kurumlar tarafından bildirimi yapılan hak sahipleri ödeme listelerine konulamamış ve bu listeler ilgili kurumlara düzeltmeleri için iade edilmiştir. THT Emlak Bankasınca yapılan nema hesaplamalarında ise şu ana kadar tespit edilen herhangi bir yanlışlık bulunmamaktadır.?

-BAKAN'DAN ?UZMAN? ELEŞTİRİSİ-

KEY hesaplarının ödemelerinde yaşanılan karışıklığın nedeninin, uygulamanın üzerinden çok uzun yıllar geçmiş olması nedeniyle kurumların istenilen bilgi ve belgelere ulaşmada sorunlar yaşaması olduğunu da dile getiren Bakan Şimşek, ?Bunun yanı sıra konu hakkında hiçbir bilgisi olmayan bir çok uzmanın basın yayın kuruluşları aracılığıyla kamuoyunu yönlendirmesi?nin de soruna yol açtığını söyledi. Şimşek, ?KEY ödemelerinde rakamsal olarak herhangi bir yanlışlık söz konusu olmamıştır. Ancak hak sahiplerine duyuru yapılan web sitesinde ve ödemelerin ilk günlerinde ödemeyi yapan bankanın şube gişelerinde ve ATM cihazlarında aşırı ilgiden kaynaklanan bir yığılma olmuş ve daha sonra bu sorunlar kısa sürede çözülmüştür.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber