Altın fiyatları nasıl seyredecek?

Haber Giriş : 12 Kasım 2008 15:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Altın, küresel finans krizi sırasında petrol ve diğer emtia kadar değer kaybetmedi.

Reuters'ın analizine göre, ekonomik sorunlar derinleşirken, altının diğer emtiadan daha iyi performans sergilemesi bekleniyor.

Altın, yılbaşından bu yana yüzde 12 düşerken, petrol yüzde 36, MSCI dünya endeksi ise yüzde 43 değer kaybetti. Altın, bakır ve nikel gibi sanayi emtiasına karşı da değer kazandı.

Altın Ekim'den bu yana yüzde 16 değer kaybetti. Ancak altının ?petrol satın alma gücü' yaklaşık son iki yılın en yüksek düzeyine çıktı. Geçen Cuma günü bir ons altın, 12 varil petrol satın alabiliyordu. Bu, altının petrol satın alma gücünün Ocak 2007'den bu yana ulaştığı en yüksek düzeye işaret ediyor. Petrol Temmuz'da 147 doları aşarak rekor kırdığında, bir ons altın 6.6 varil petrol satın alabiliyordu.

Fon yöneticileri, küresel kriz sırasında altının güvenli liman olma özelliğinin daha çok önem kazandığına dikkat çekiyor. OCM Altın Fonu'ndan Greg Orrell, altınla petrol arasındaki en önemli farkın, petrolün tüketim için üretilmesi, altının ise biriktirilmesi olduğunu vurguluyor.

Küresel durgunluk dönemlerinde, tüketim için üretilen bir emtiaya olan talep düşerken, altına olan talep nispeten daha güçlü kalıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber