Kamu hastaneleri özerkleşiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Kasım 2008 19:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu hastaneleri özerkleşiyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Kamu Hastane Birlikleri Pilot Uygulaması Hakkında Kanun Tasarısını alt komisyona sevk etti.

Komisyon, Sağlık Bakanlığının 2009 yılı bütçesinin kabulünün ardından, kamu hastanelerinin özerk yapıya kavuşturulmasını, pilot illerde ?kamu hastane birlikleri? kurulmasını öngören kanun tasarısını ele aldı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tasarıya ilişkin bilgi verirken, hastaneler konusunda çok parçalı bir yapının bulunduğunu ifade ederek, ?850 hastane var. Bu; 850 döner sermaye, 850 satın alma komisyonu anlamına geliyor. İşini iyi bilen 850 kişilik bir komisyon oluşturmak da kolay değil? dedi.

Tasarıyla, her ilde bir hastane birliği kurmayı amaçladıklarını belirten Akdağ, bu birlikler için oluşturulacak Yönetim Kurullarının, her ay toplanacağını kaydetti.

Akdağ, bütün hastane müdürlerini, başhekimlerini Sağlık Bakanının atadığına işaret ederek, bunun sağlıklı bir yapı olmadığını söyledi.

Bakan Akdağ'ın sunumunun ardından, tasarının, alt komisyona sevk edilmesi kararlaştırıldı.


Akdağ: Özel sektör sağlık hizmetlerinde yer almalı

Ankara - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, özel sektörün sağlık hizmetlerinde yer alması gerektiğini, bunun, işin dinamizmi açısından da önemli olduğunu belirterek, "Ama bunun bir planlama çerçevesinde olması lazım" dedi.

Akdağ, bakanlığının 2009 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yöneltilen soru ve eleştirileri yanıtlarken, şöyle konuştu:

"Şunu kesinlikle söylüyorum. Bu tür planlamalar olmadığı müddetçe, özellikle Türkiye gibi insan kaynaklarının yetersiz olduğu ülkelerde, ki hepimiz artık bunu kabul ediyoruz, bu eksiklik olduğu müddetçe, bu meseleyi sadece piyasanın dinamiklerine terk etmek çok büyük bir yanlış olur. Çünkü Nasreddin Hoca'nın misali, para kimin elindeyse o çalıyor. Kim sağlık çalışanını almışsa, tutmuşsa hizmeti o vermeye başlıyor. O zaman burada özel sektörün alabildiğine vatandaştan ilave ücretler istemesi, yarın kamunun karşısına geçip bunu istemesini önleyemezsiniz. Onun için, bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, özel sektör mutlaka sağlık hizmetlerinde yer almalı, biz onlardan hizmet almalıyız. İşin dinamizmi açısından da bu önemli. Ama bunun bir planlama çerçevesinde olması lazım."

"Genel seçimlerden önce Yeşil Kart dağıtıldığı, daha sonra bunların iptal edildiği" iddialarını da yanıtlayan Akdağ, Türkiye'de 9 milyon 294 aktif, 6 milyon 231 de vizesini yaptırmayan, pasif Yeşil Kartlı olduğunu bildirdi.

Güneydoğu'da bazı illerde Yeşil Kartlı oranının yüzde 80'lere ulaştığını belirten Akdağ, "Yeşil Kart verme konusunda çok cömertiz. Hatta bu hususta bizi tenkit ederseniz haklısınız" dedi.

Akdağ, söz konusu edilen dönemlerde, aktif ve pasif Yeşil Kartlı sayısının ayırt edilmesine yönelik dijital uygulamanın hayata geçirildiğini belirterek, "Yoksa biz ne bir fazla Yeşil Kart vermişiz o aylarda ne de kimsenin Yeşil Kartını iptal etmişiz. Seçimden önce, daha önceki yılların aynı aylarına kıyasla verilen Yeşil Kart sayısında bir artış yoktur. Seçimden önce de Yeşil Kart kullananların sayısı 9 milyon civarındaydı, seçimden sonra da 9 milyon civarındadır" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber