Bir litre benzinden 1.98 YTL vergi alınıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2008 12:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ham petrol fiyatları yüzde 60 gerilerken, bunun akaryakıt fiyatlarına neden aynı oranda yansımadığı tartışılıyor. Tartışmaya el koyan sektör otoritesi Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun başkanı Hasan Köktaş, buna iki gerekçe gösterdi: Doların yükselmesi ve akaryakıttan alınan vergi.

EPDK'nın 7. kuruluş yıldönümü, Ankara Swissotel'de verilen bir resepsiyonla kutlandı. Başkan Hasan Köktaş'ın ev sahipliğindeki resepsiyona özel sektör temsilcileri, milletvekilleri ve kurum çalışanları katıldı. Resepsiyonda gazetecilerin sorularını cevaplayan Köktaş, "Akaryakıt fiyatları düşmüyor, EPDK tüketiciyi korumuyor." Eleştirilerini haksız buldu.

Temmuz ayında 150 dolar sınırına dayanan petrol fiyatları dün itibarıyla 55 dolara kadar geriledi. Ancak hammaddedeki bu düşüş akaryakıt fiyatlarına birebir yansımadı. Bununla birlikte son bir haftada benzinin litresi üç indirim sonucu 3,21 YTL'den 2,98 YLTL'ye düştü. EPDK Başkanı Hasan Köktaş, petrolde yüzde 60 oranında indirim olurken aynı oranda akaryakıt ürünlerine yansımamasını şöyle açıkladı:

"Döviz hareketlerinin petrol fiyatlarıyla birebir ilgisi var. Petrolde düşüş var ama aynı dönemde yüzde 26 da dövizde artış var. Dolayısıyla kur farkını hesaplamak lazım. Bir litre benzinde yüzde 62,1 vergi var. Yani 1,98 kuruş. 1 litre motorinde yüzde 50,3 vergi var. 1,44 kuruş. Bir benzinin litresini 3 YTL olduğunu varsayın bunun 1,98 sabit vergidir. Diyelim ki, musluğumuzdan bedavaya petrol akıyor. Bugünkü koşullarda 1,98 kuruşa fatura edilir."

Tüketici haklarını korumaya harfiyen riayet ettiklerini belirten Köktaş, akaryakıt ürünlerinde indirimin devam edeceği müjdesini verdi. "EPDK'nın nefesi sektörün ensesinde." diyen Üst Kurul Başkanı, "Her gün üst üste indirimler yapılıyorsa tesadüfen değil. Kurlarda şu andaki yükseliş olmazsa bu düşüş devam eder." ifadelerini kullandı.

Kurum olarak yaptıkları hamlelerin indirimleri getirdiğini aktaran Hasan Köktaş, bugüne kadar 15 indirim yapıldığını bunun 11'inin son 2 ayda gerçekleştiğini dile getirdi. EPDK'nın fiyatlara müdahale yetkisinin Bakanlar Kurulu veya Maliye Bakanlığı'na verileceği yönündeki söylentileri de yalanladı. Vergi bir kenara bırakıldığında Türkiye'deki mazotun fiyatının diğer ülkelere göre farklı olmadığını savunan Köktaş, Türkiye'nin kendine özgü koşulları olduğunu Avrupa ve Amerika'dan farklı ilave maliyetler bulunduğunu belirtti. Elektirik zammıyla ilgili sorulara da, "Tarifeyle ilgili gündemimizde bir durum yok. Bir tarife değişikliği talebi yapıldığı zaman ilgili daire TÜİK, Merkez Bankası ve Hazine verilerine bakar ona gere karar veririz." cevabını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber