Askerler 'organik Antep fıstığı' yiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2008 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gaziantep'te faaliyet gösteren Öğüt Organik Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, 35 Avrupa ülkesi ve Irak'a organik Antep fıstıklı lokum ve şekerleme çeşitlerinin yanı sıra, organik sızma zeytinyağı ve nar ekşisi ihraç ediyor.

Rusya pazarına da girecek olan Öğüt Organik Tarım, yurt içinde GATA'ya da (Gülhane Askeri Tıp Akademisi) organik Antep fıstıklı şekerlemeler veriyor.

Öğüt Organik Tarım Genel Müdürü Ahmet Öğüt, yaptığı açıklamada, 1980 yılında Antep fıstığı işleme tesisiyle gıda imalatına başladıklarını, 1986'da Türkiye'nin ilk Antep fıstığı entegre tesisini kurduklarını ve 2001'de organik tarıma geçtiklerini anlattı.

Türkiye, Avrupa ve Amerika'da geçerli organik ürün sertifikaları bulunduğunu bildiren Öğüt, Türkiye'de organik zeytinyağı üreten en büyük 4-5 firmadan biri ve organik Antep fıstığı üretiminde ikinci büyük firma olduklarını kaydetti.

Organik Antep fıstığı, zeytinyağı ve hububatı ham madde olarak sattıktan sonra Eylül 2007'de organik Antep fıstığı şekerlemesine başladıklarını söyleyen Ahmet Öğüt, ürün yelpazelerinin lokumlu Antep fıstığı ile Antep fıstıklı, susamlı, susamlı Antep fıstıklı krokanlar ve Antep fıstığı ezmesinden oluştuğunu anlattı.

Organik sızma zeytinyağı ve organik nar ekşisi ürettiklerini de ifade eden Öğüt, Antep fıstığında yeni ürünler çıkaracaklarını, balsamic sirke de üreteceklerini bildirdi.

-''RUSYA'YA GİRECEĞİZ''-

Gaziantep merkez ve Nizip ilçesindeki tesislerinin yatırım toplamının 5 milyon dolar olduğunu bildiren Ahmet Öğüt, sürekli AR-GE çalışması yaptıklarını, üretimlerinin tamamının organik olduğunu ve organik Antep fıstığı, sızma zeytinyağı ve nar ekşisini ihraç ettiklerini aktardı.

Öğüt, şu bilgileri verdi:

''1986 yılından beri ihracat yapıyoruz. Organik ürünlerde ihracata 2008'de başladık. Üretimimizin yüzde 40'ını ihraç ediyoruz, önümüzdeki dönemde ihracatımızı yüzde 80'e çıkartacağız. Yurt içinde İstanbul, Bursa ve Ankara'da bayilerimiz var, ayrıca Antalya, İstanbul ve Ankara'da free shop ile çalışıyoruz. Hollanda'da distribütörümüz var. Avrupa'nın 35 ülkesinde ürünlerimiz satılıyor. En büyük pazarımız Almanya ve Hollanda. Irak'a da ihracat yapıyoruz. İhracatımız her geçen gün artıyor.''

Yeni pazarlara açılacaklarını ifade eden Öğüt, ''Rusya'ya gireceğiz. Rusya ekonomisi hızla büyüyor, ürünlerimizi alabilecek yüksek gelir grubu var'' dedi.

-''GATA'YA ANTEP FISTIKLI ŞEKERLEME VERİYORUZ''-

2009 yılında 5 milyon dolarlık ihracat hedeflediklerini bildiren Ahmet Öğüt, ''Ayrıca, askeri kantinlere girmeyi hedefliyoruz. Şu anda GATA ile başladık, GATA'ya Antep fıstıklı şekerlemeler veriyoruz'' diye konuştu.

Öğüt, şu anda üretim kapasitelerinin yüzde 80'inini kullandıklarını, şekerlemede yeni yatırım yapacaklarını kaydetti.

-''50 MİLYAR DOLARLIK PAZAR''-

Organik ürünlerin yetiştirilmesinde kesinlikle zirai kimyasal girdi kullanılmadığının altını çizen Öğüt, şunları söyledi:

''Sağlıklı yaşam için özellikle Avrupa'da organik ürünlere büyük önem veriliyor. Dünyada organik ürünlerin pazar büyüklüğü 50 milyar dolar. Türkiye 300 milyon dolar gibi küçük pay alıyor. Türkiye'nin toprakları organik tarım için çok elverişli. Bunu fırsata dönüştürmeliyiz. Çiftçilerimizi bilgilendirmeliyiz. Organik tarımla daha fazla gelir sağlayabiliriz.

Organik ürünler, normal ürünlere göre fiyatı yüksek olmasına karşın krizden çok etkilenmiyor. Gelir grubu yüksek kesimin, krizde de lüks tüketimi devam ediyor.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber