Meslek hastalıklarına tanı konulamıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2008 12:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Günümüzün en önemli sorunlarının başında meslek hastalıkları gelmekle birlikte tanı konulamıyor.

Sağlıksız çalışma ortamı, eski teknoloji ile üretim yapılması ve yetersiz korunma önlemleri gibi nedenlerden dolayı günümüzün en önemli sorunlarından biri olarak göze çarpıyor meslek hastalıkları. Dünyada 2 milyon 200 bin kişinin işe bağlı sağlık sorunları yaşadığı, Türkiye'de 2006 yılında saptanan sayının yalnızca 574 olduğu vurgulandı. Bursa'da düzenlenen 'Meslek Hastalıkları Kongresi'nde' Türkiye'nin bu alanda en temel sorununun bu rahatsızlıklara meslek hastalığı tanısı konulamaması olduğu belirtildi.

Meslek hastalıkları, Türkiye'de ilk olarak Bursa'da konunun uzmanları tarafından ele alındı. Bursa'da 228 katılımcının hazır bulunduğu kongrede yapılan 18 oturumda, yurtiçi ve yurtdışından gelen toplam 58 hekim konuşmacı olarak yer aldı. Prof. Dr. Nihat Özyardımcı başkanlığında organize edilen kongrenin ilk gününde 'Spirometri ve Akciğer Radyolojisi', 'Risk Analizi' ve 'İşçi Sağlığında Araştırma Yöntemleri' konularında toplam 56 kişinin katılımıyla bir günlük kurslar organize edildi.

Nilüfer Belediyesi, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ve Göğüs Hastalıkları Tüberküloz Anabilim Dalı, Mesleksel Akciğer Hastalıkları Enstitüsü (MAHE), Bursa Verem Savaş Derneği ve Nilüfer İşçi Sağlığı Merkezi işbirliğiyle organize edilen kongre kapsamında ayrıca; 'Meslek hastalıkları epidemiyolojisi', 'Toza bağlı akciğer hastalıkları, Mesleksel astım, Meslek hastalıklarında yasal durum, İşyerinde fiziksel riskler, Kimyasallara mesleksel maruziyetin toksikolojik değerlendirilmesi, Tütün ve sağlık, Meslek hastalıkları ve ruh sağlığı, Mesleksel kas ve iskelet sistemi hastalıkları, Mesleksel kan ve bulaşıcı hastalıklar, Duyu organlarının mesleksel hastalıkları, Türkiye'de meslek hastalıkları, Üretim biçimlerindeki değişimin-sağlıkta dönüşümün işçi sağlığı ve meslek hastalıklarına etkisi' başlıkları altında oturumlar gerçekleştirildi.

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy'un da konuk olduğu kongrenin kapanış bildirgesinde dünyada 2 milyon 200 bin kişi işe bağlı sağlık sorunları yaşarken, Türkiye'de 2006 yılında saptanan meslek hastalığı sayısının yalnızca 574 olduğu kaydedildi. Türkiye'nin 4. büyük ve endüstri kenti olan Bursa'da ise 2006 yılında kayıtlara geçen herhangi bir meslek hastalığı bulunmadığı ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber