TOKİ, doğalgaz istasyonunun yakınına okul yaptırıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Kasım 2008 14:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mustafa DEVRİM/ ELAZIĞ,(DHA)

TOPLU Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Elazığ'ın Yazıkonak Beldesi'nde ana vanaların bulunduğu ve doğalgaz dağıtımının yapıldığı istasyonunun 2 metre yakınına 24 derslikli bir lise inşaatı başlattı. Doğalgaza bir an önce kavuşmak için yapılan istasyonun içinden elektrik nakil hattı geçerken, Milli Eğitim Müdürü Nihat Büyükbaş, arsa üzerinde lise yapılması için mevzuatlarda herhangi bir sakınca olmadığını söyledi.

Elazığ BOTAŞ'ın 2001 yılından beri yürüttüğü Güney Doğalgaz İletim Hattı çalışmalarının bitmesiyle, geçen ay Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle doğalgaza kavuştu.

RMS-A denilen ana vanaların bulunduğu, gaz basıncının düşürüldüğü, gazın ölçüldüğü ve dağıtımların yapıldığı doğalgaz istasyonu, Elazığ'a 10 kilometre uzaklıktaki Yazıkonak Beldesi'nin girişine kuruldu. Elektrik nakil hattının da geçtiği basınç düşürme doğalgaz istasyonunun 2 metre yakınına TOKİ tarafından 24 derslikli bir lise inşaatına başlanması şaşkınlık yarattı.

BOTAŞ: EN AZ 20 METRE OLMASI GEREKİR'

BOTAŞ Genel Müdürlüğü'nün bilgi edinme bölümü tesislerin yakınına yapılan okulla ilgili verdiği bilgide, ?Türkiye'de bu tür Doğal Gaz Basınç Düşürme ve Ölçüm İstasyonları ile okul, yurt, konut v.b. çevre yapılar arası mesafeleri belirleyen/düzenleyen detaylı bir yasal mevzuat olmamasına rağmen BOTAŞ'ın bazı sınırlamalar var. Bu sınırlamalara göre Doğal Gaz Basınç Düşürme ve Ölçüm (RMS-A) istasyonlarının yapılmak istenen yapıların en az 20 metre olması gerekiyor? denildi.

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ: MEVZUATA GÖRE YASAL ENGEL GÖZÜKMÜYOR

Elazığ Milli Eğitim Müdürü Nihat Büyükbaş, Yazıkonak Belediyesi'nin lise yapımı için belde girişinde doğalgaz basınç düşürme istasyonunun hemen bitişiğinde 8 bin metrekarelik arsayı kendilerine bağışladığını belirterek, bu arsanın üzerine lise yapılmasını engelleyecek mevzuatta bir sakınca görmedikleri için arsayı TOKİ'ye bağışladıklarını söyledi. Büyükbaş, okulun projesinin gaz istasyonundan çok evvel başladığını belirterek, ?Arsa, lise yapılması için bize Yazıkonak Belediyesi tarafından tahsis edildi. Eş zamanlı başlamış projeler gibi gözüküyor. Bizdeki mevzuata göre doğalgaz dağıtım istasyonunun yanında lise yapılmasında yasal bir engel gözükmüyor? dedi.

ŞİRKET MÜDÜRÜ: ?BOTAŞ OKUL YAPIMI İÇİN SAKINCA GÖRMEDİ'

Elazığ doğalgaz istasyonu yapımcısı ve işletmecisi AKSA Anadolu-Gaz A.Ş. Müdürü Oğuzhan Soysal ise, kendilerinin inşaatı daha erken bitirip işletmeye başladıklarını söyledi. Soysal, ?Burada bulunan RMS -A istasyonu bir tür şehir besleme ana istasyonudur. Şu anda bu tesisten 3 Organize ve Sanayi Bölgesindeki bir çok fabrikaya gaz vermekteyiz. Gaz istasyonu yanındaki lise için BOTAŞ Kayseri işletme Müdürlüğü'nden 2 mühendis gelip bir takım incelemeler yaptı ve lise yapımı için herhangi bir sakınca görmediler? dedi.

Lise yapımıyla ilgili yetkililerin Doğalgaz istasyonunun yanına lise yapılmasına karşı olan Yazıkonak Beldesi sakinlerinden Mehmet Ünlü, doğalgaz istasyonunun 1-2 metre bitişiğinde bir okul inşaatını çok sakıncalı bulduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber