AÜ'nün Eskişehir ekonomisine katkısı 1 milyar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2008 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli, üniversitenin Eskişehir ekonomisine 2007 yılı için toplam katkısının 1 milyar YTL'nin üzerinde olduğunu söyledi.

Sürmeli, "Anadolu Üniversitesinin Eskişehir'e Etkileri ve Şehrin Üniversiteyi Algılayışı" araştırmasının sonuçlarını açıklamak için düzenlediği basın toplantısında, küreselleşmenin artan etkileri sonucunda üniversitelerin bulundukları şehir ile etkileşiminin önem kazandığını belirtti. Sürmeli, üniversitelerden, geleneksel sorumluluklarının yanı sıra ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınmalarına katkı sağlamalarının da beklendiğini kaydetti.

Eskişehir ve çevresinde hayatın içinde olan AÜ'nün 50 yıldır bölge halkı ve kurumları için çok önemli olduğunu ifade eden Sürmeli, şöyle konuştu:

"Bu önemli konunun bilimsel olarak ortaya konulmasının gerektiği inancıyla 'Anadolu Üniversitesinin Eskişehir'e Etkileri ve Şehrin Üniversiteyi Algılayışı' adlı araştırma yapıldı. Geçen yıl AÜ personeline yaptığı net ödemelerin, mal, hizmet, sermaye ve transfer harcamalarının Eskişehir ekonomisine doğrudan etkileri yaklaşık 188,3 milyon YTL, öğrenci ve ziyaretçi harcamaları gibi dolaylı etkileri 254,3 milyon YTL ve çarpan etkisiyle oluşan uyarılmış etki de 563,7 milyon YTL'dir. Bu rakamlar toplandığında, AÜ'nün Eskişehir ekonomisine 2007 yılı için toplam katkısı 1 milyar YTL'nin üzerindedir. TÜİK verilerine göre 2007 yılında Eskişehir'in ulaştığı toplam ihracat rakamının yaklaşık 661,7 milyon YTL olduğu düşünüldüğünde katkının büyüklüğü daha iyi anlaşılabilir. AÜ'nün Eskişehir'e katkısı, sadece ekonomik açıdan sınırlandırılmayacak çeşitliliktedir."

Sürmeli, AÜ'nün Eskişehir ekonomisine diğer önemli katkısının da yarattığı istihdam olduğunu belirterek, "2007 yılında üniversite, Eskişehir'de toplam 6 bin 939 kişiye istihdam imkanı yaratmıştır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber