İnternet siteleri çok tıklanmak için hileye başvuruyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 25 Kasım 2008 16:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Reklam pastasından pay alabilmek için birbiriyle yarışan internet siteleri tıklanma oranlarını artırmak için etik olmayan yöntemlere başvuruyor. Sayfalarını sürekli yenileyerek siteye önceden giriş yapmış kişileri 'yeni ziyaretçi' gibi gösteren sanal sayfalar, böylece tıklanma oranlarını artırmaya çalışıyor.

Haber X'in Genel Yayın Editörü Cemil Barlas, Türkiye'de çok ziyaret edildiğini iddia eden haber sitelerinin bile bu yönteme başvurduğunu ve bu sayede reklamverenlerin kandırıldığını söylüyor.

İnternetin gelişmesi ile birlikte özellikle 2000'li yılların başından itibaren önem kazanan sanal habercilik, günümüzde basın ahlakı tartışmalarına konu olmaya devam ediyor.

İzin almaksızın yazı kopyalama konusunda yoğun tepkiler alan haber siteleri şimdi de tıklanma sayılarını farklı yöntemlerle artırdıkları eleştirisiyle karşı karşıya.

Haber X'in Genel Yayın Editörü Barlas, birçok haber sitesinin ziyaretçi sayısının doğruyu yansıtmadığını söylüyor.

Çoğunlukla haber sitelerinin sayfa yenilerken sitede var olan kişiyi 'yeni girmiş' gibi gösterdiğini anlatan Barlas, böylece sitelerin, toplam ziyaretçi sayısını artırdığını ifade ediyor.

Bu şekilde milyonlarca ziyaretçi alan siteleri reklam ajanslarının reklamverenlere 'en çok tıklanan site' şeklinde tanıttığını anlatan Barlas, firmaların işin aslından habersiz olarak en çok tıklandığını sandığı siteye yüklü paralar ödeyerek reklam verdiğini belirtiyor.

En çok tıklandığını iddia eden bir çok internet sitesi sayfalarının bir buçuk dakikada bir yenilendiğini ileri süren Barlas, böylece siteye iki dakika önce girmiş bir kişinin 'iki ziyaretçi' olarak gösterildiğini savunuyor.

Bu şekilde davranan haber sitelerinin hem reklam verenleri kandırdığını hem de alexa verilerini manipüle ettiğini vurgulayan Barlas, sayfalarını bir buçuk dakikada bir yenileyen haber sitelerinin 'sayfaya yeni haber ekledik' şeklindeki açıklamalarının ise inandırıcı olmadığını ifade ediyor.

Barlas, tüm haber sitelerinin sayfalarını yenilediğini ancak bunun ortalama on dakikada bir yapılması gerektiğini belirtiyor. "Biz Haber X olarak on dakikada bir yeniliyoruz. Öyle de olması gerekir. Ancak kimi siteler sayfalarını sürekli yeniliyor. Bu hiç de etik değil. Bu durumdan zararlı çıkanlar ise reklamverenler oluyor." diye konuşuyor.

İnternetin reklam pastasından aldığı payın her geçen gün arttığı günümüzde özellikle haber sitelerinin böyle bir girişimde bulunması reklam verenlerin kafasını karıştırıyor.

Barlas, bu yüzden alexa verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirtiyor. Alexa verilerine göre kimi internet sitelerinin yabancı ülkelerdin oldukça büyük oranda tık aldığını da vurgulayarak, bu tür davranışları ahlaksızlık olarak niteliyor.

Bu durumdan haberdar olan reklam ajansların ise para kazandıklarından dolayı rahatsız olmadığını, reklamverenleri haberdar etmediğini iddia eden Barlas, sayfa yenilemelere bir standart getirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Arif Bayraktar, İstanbul

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber