Tıpta yeni bir devrim: Işıktan şırınga

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2008 11:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

St Andrews Üniversitesi'nden bilim adamları salt ışığın şeklini alan yeni bir şırınga modeli geliştirdiler. Yöntem, spesifik hastalıkların keşfine ve tıbbi tedavinin gelişmesine katkıda bulunacak.

Fizik, Astronomi ve Biyoloji Okulları arasındaki işbirliğinde St Andrews araştırmacıları, "photoporation (lazer yardımıyla hücrelere madde enjekte etme)" isimli yönteme dayanan yeni bir teknik geliştirdi. Bu yenilikçi yöntem, genler ve ilaçlar gibi çözünebilir bileşiklerin ışık yardımıyla bireysel hücrelere enjekte edilmesi ile spesifik hastalıkların potansiyel keşfine izin veriyor ve tıbbi tedavinin gelişmesine katkıda bulunuyor.

Fizik ve Astronomi Okulu'ndan Professor Kishan Dholakia ve Biyoloji Okulu'ndan Dr Frank Gunn-Moore'un liderliğinde yürütülen çalışmada, Dholakia, "Bu yöntem bugüne kadar lazer ışığının hücre yüzeyinde gayet küçük ve kusursuz noktalara odaklanması gerektiğinde bunu engelliyordu. Ama şimdi yeni tekniğimiz çevreye yayılmadan lazer ışınının şeklini kullanarak dar ve uzatılmış olarak kalabiliyor" dedi.

Dr Frank Gunn-Moore, "Uzman olmayanların da kullanabileceği lazerin yeni şekli, kesin odaklanmaya ihtiyaç duymadan hücrenin herhangi bir parçasını hedefleyebilme yeteneğine sahip ve yoluna çıkan nesneler onu durduramıyor. Işık insan saçı kalınlığındaki lif boyunca ilerliyor" dedi.

Bu teknikle hastanelerde yaygın olarak kullanılan insan vücudunun içinin görüntülenmesi anlamına gelen endoskopi sisteminin geliştirilebileceğini söyleyen Dr Gunn-

Moore, "Bu yeni teknik için oldukça heyecanlıyız. Bu yöntem endoskopiyle kullanılabilen bir makine yapmamıza yardımcı olacak. Aynı zamanda spesifik hastalıkları tedavi etme imkanı verecek ve yeni ilaçların test edilmesinde bize yardımcı olacak" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber