Tüm memur alımları tek elden yapılsın

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Kasım 2008 12:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

memurlar.net üyelerinden Aachen isimli üyemiz, personel yerleştirmelerinde önem arz eden bir konuya dikkatleri çekti. Forumda açtığı konuda çok ciddi tespitlerde bulundu. Memurlar.net olarak konuyu, ana sayfamızda yayınlıyoruz

Bilindiği üzere, memur alımlarında torpil olarak nitelendirilen durumun önüne geçilmesi için ilk kez 1999 yılında DMS (Devlet Memurluk Sınavı) adı altında yapılan sınavın ve ilgili sınav neticesinde aday yerleştirmelerinin yürütülmesi işlemleri için ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) görevlendirilmişti. Günümüze kadar bu sınavın ismi değişikliğe uğrayarak KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) adını aldı.

Fakat devlet, bazı kurumlara ÖSYM tarafından gerçekleştirilen KPSS puanlarını kullanarak, bu yerleştirme merkezi dışında personel yerleştirmeleri yapmaya başladı.

Bu kurumlardan Adalet Bakanlığı; birimlerinde görevlendirilmek üzere aldığı; örneğin, zabıt katipliği, infaz koruma memurluğu gibi bazı pozisyonlar için kendisi sınav yapmakta, fakat sınava başvurabilmek için ÖSYM'nin yaptığı KPSS puanlarını kullanmaktadır. Bu şekilde bir uygulama ile adaylar iki aşamada göreve alınmaktalar. Oysa Adalet Bakanlığı'nın bu işin eğitimini almış Adalet Meslek Lisesi ve Adalet Meslek Yüksek Okulu gibi okulları bitirmiş olan adaylar öncelikli olmak şartı ile, personel temininde yerleştirmeleri ÖSYM'ye bırakması ve ayrıca bir sınav yapmaması daha adil bir durum ifade eder. Böyle bir durumda, ÖSYM tarafından hazırlanan yerleştirme kılavuzunda, ilgili pozisyon için, görevin niteliğine göre özel şartları taşıyan adaylar başvurabilir. (Örneğin; Zabıt Katipliği için 10 parmak klavye ile 3 dakikada 90 ve üzeri kelime yazmak gibi)

Birçok adayın yoğun uğraşları ile 9 Ocak 2008 tarihinde, "Yerleştirmeye Esas Olan KPSS Puanı ile aday, başka yerleştirmelere başvuramaz" ibaresi, Bakanlar Kurulu tarafından kabul edildi. Fakat devletin bazı birimlerinin personel temininde izlediği politikalar bu uygulamanın yürütülmesini engellemekte olup, ÖSYM'nin gerçekleştirdiği Kamu Personeli Seçme Sınavına katılarak geçerli puanı alan adaylar, kurumların kendi açtığı sınavlara başvurup bir pozisyona yerleştirildiğinde ve belirli bir süre çalışıp görevi çeşitli nedenlerle bırakmak istediği takdirde ÖSYM'nin yerleştirmelerine de başvurabilmektedir. Bu durumda ÖSYM, memur atamalarında etkisiz kılınmış gibi bir durum ortaya çıkmakta olup, birçok adayın ÖSYM tarafından yerleştirilme şansı azalmaktadır.

Bu durumun önüne geçebilmek için Kurumlara ve ÖSYM'ye çeşitli görevler düşmekte olup; öncelikli olarak, kurumlar, KPSS2008 puanlarını kullanarak atamasını yaptıkları personelin bilgilerini ÖSYM'ye göndermelidir. ÖSYM Aralık ayında yapacağı yerleştirme işlemlerinde, KPSS2008 puanları ile herhangi bir kuruma yerleşen adayların, tercihlerini almamalı, böylelikle 9 Ocak 2008 tarihli genelgeye sadık kalınmalıdır.

İkinci olarak, en kısa sürede Bakanlar Kurulu kararı ile yeni bir genelge yayınlanmalı, bütün kurumların personel temini işlemleri ÖSYM'ye devredilmelidir. Kurumlar, personel ihtiyaçlarını T.C. Devlet Personel Başkanlığı'na bildirmeli, Devlet Personel Başkanlığı'nın talebi doğrultusunda ÖSYM, ilgili kurumların personel ihtiyaçlarını gidermek üzere tercih ve yerleştirme işlemlerini yapmalıdır. Böylelikle ÖSYM, memur yerleştirmelerinde tek yetkili kurum olacağından adayların, herhangi bir kuruma yerleşme şansları da artacak, açıkta kalan sayısı azalacak, kurumlar da ellerindeki personeli kaçırmamış olacaktır.

Kısaca, yerel yönetimler de dahil olmak üzere, devletin tüm kurumlarında yerleştirme işlemleri ÖSYM'ye bırakılmalı, kurumların, ÖSYM'nin yaptığı KPSS puanını kullanarak ayrıca sınava başvuru yaptırması ve personel teminindeki şayibeli uygulamalara son verilmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber