MİT, resmi yazısında kod adı İpek'i kullandı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 28 Kasım 2008 10:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SABAH'ın "Ergenekon'un kilit ismi Tuncay Güney MİT elemanı" haberi üzerine teşkilat 1997'de ilişkisinin kesildiğini ima etti Ancak MİT'in, Ergenekon davası savcısına gönderdiği resmi yazısında Güney kod adıyla "Tuncay Güney İpek" olarak yer aldı

Sabah Gazetesi'nde yer alan Ergenekon'u deşifre eden Tuncay Güney'in MİT elemanı olduğu yönündeki belgeli haberiyle ilgili açıklama yapan Milli İstihbarat Teşkilatı, kendi resmi yazılarıyla da çelişkiye düştü. Haber üzerine yapılan açıklamada Güney'in haber elemanı olmadığını, sadece 'hedef' olduğunu kaydeden MİT, ilişkisinin de 1997'de kesildiğini ima etti. Ancak MİT'ten 9 Mayıs 2008'de Ergenekon savcılığına gönderilen resmi yazıda Tuncay Güney'den kod adıyla birlikte "Tuncay Güney İpek" olarak bahsedildiği ortaya çıktı.

SAVCI ZEKERİYA ÖZ BİLGİ İSTEDİ

Ergenekon davasının başlamasına kısa bir süre kala savcı Zekeriya Öz, soruşturma sırasında elde edilen MİT antetli belgeler ve belgelerde yer alan bilgilerle ilgili olarak MİT'ten resmi bir talepte bulundu. Savcılığın 3 Nisan 2008 tarihli 2007/1536 sayılı "Çok Acele" yazısında elde edilen belgeler tek tek sayılarak MİT'ten doğrulama istendi. Savcılık yazısında MİT'te Ergenekon ile ilgili mevcut, geçmiş tarihlerde yapılmış çalışmalar ve Ergenekon'un deşifre edilmesine yarayacak bilgi ve belgelerin de gönderilmesini talep etti.

'İPEK' KODU HÂLÂ KULLANIMDA

Savcılığın bu talebi MİT tarafından gerçekten de hızlı bir şekilde yanıtlandı. MİT, 9 Mayıs 2008 tarihli, 11.010.05.051/14-16015736 sayılı cevap yazısında ilginç bir isim kullandı. Savcılık talep yazısında "Tuncay Güney" adını kullanırken MİT'in belgesinde Güney'den kod adıyla birlikte "Tuncay Güney İpek" olarak bahsedildi. MİT'in yazısında "Anılan dönemde mezkur mektup ve ekindeki CD'lerle ilgili olarak yapılan ön inceleme sonucunda Tuncay Güney İpek'in bilgisayar yedekleri olduğu iddia edilen CD'lerin bir bölümünün bazı şahıslarca kaleme alınan dergi/kitap/kitap başlığı ve makaleler (Strateji Dergisi, Aydınlık, Doğu Perinçek vb.) ile açık kaynak bilgilerinden, bir bölümünün ise kişi/kurum ve kuruluşlara ait olduğu iddia edilen dokümanlardan oluştuğu ve bilgisayar ortamında arşiv niteliğinde toplandığı izlenimi edinilmiştir" ibaresi yeraldı

Güney dört yıl içinde ne yaptı

SABAH'ın yayınladığı Tuncay Güney'le ilgili MİT belgesi, Güney'in istihbarat ilişkileri ile ilgili önemli soruları beraberinde getirdi. MİT Müsteşarlığı'nın açıklamasında hâlâ yanıtlanamayan sorular şunlar:

* 1- Güney 1997 ile 2001 yılları arasında Türkiye'deydi. Bu dört yıl içinde ne yaptı?

* 2- 1997'de MİT'le ilişiği kesildiği ima edilen Güney, 2002 yılından sonra faaliyetlerini yoğunlaştıran Ergenekon örgütüyle ilgili gizli bilgilere nasıl ulaşabildi?

Güney: Özbay'la tanışıyorum

Tuncay Güney, dün Kanal D'de yayınlanan 32. Gün programında, MİT'te çalışmadığını ve Mehmet Eymür'ü tanımadığını söyledi. MİT'e saygı duyduğunu belirten Güney, emniyetteki ifadeleriyle söyledikleri arasında çelişkiyle bir soruyu ise "Emniyetteki ifadelerimi kabul etmiyorum" diye yanıtladı. Manhattan'daki The Marmara Oteli'nde iki hafta kaldığını anlatan Güney, Mehmet Özbay'ı tanıdığını kabul ederek şöyle dedi: "Mehmet Özbay' ı tanırım. Ancak birini tanımak yemek yemek hukuki açıdan bir suç değildir. New York' tan kendisini tanırım. Bunun altında bir şey aramak için bir neden görmüyorum." Babasının MİT'te çalışıp çalışmadına ilişkin bir soruyu yanıtlamak istemeyen Güney Türkiye'ye dönmeyi düşünmediğini söyledi. MİT belgesinde İran Masası'nda çalıştığına ilişkin iddiayla ilgili de Güney "İranlılarla görüştüğüm doğrudur. İran'a da gittim. Pasaportumla giriş çıkış yaptım. Vizeli yani. Herhangi bir hukuk dışı bir şey göremiyorum burada. Gazetecilik düzeyinder ilişkim var benim" yanıtını verdi.

YÖK davasında Ergenekon izi

Eski YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'e silahlı saldırı girişimiyle ilgili davanın gerekçeli kararında, olayın Ergenekon bağlantısı olduğu şüphesini güçlendirecek tespitlere yer verildi. Eylemi gerçekleştiren Nurullah İlgün'ün Ergenekon sanıklarından Kuvvayi Milliye Derneği yöneticisi Hüseyin Görüm ile tanıştığı ve derneğin hedeflerini ondan dinlediği belirtildi. Ergenekon davasının iddianamesinde de Kuvvayi Milliye Derneği etrafında toplanan grubun, "Türkiye'de şok suikastlar ve cinayetler planladığı" ileri sürülüyor. Ayrıca, 25 Nisan 2007'de eski Erdoğan Teziç'e saldırıdan sonra İlgün'ün üzerinden derneğe ait bir kart çıktığına dikkat çekiliyor.

MİT'in Londra'daki 'Güney Zirvesi'

Tuncay Güney'le ilişkisini tam olarak açıklayamayan, ilişkinin bitip bitmediği konusunda da bilgi vermeyen MİT'in, Güney'in New York'a gidişinin ardından, yurtdışındaki MİT'çilerin katılımıyla Londra'da Tuncay Güney konulu toplantı yaptığı da iddia edildi. Tuncay Güney polisteki sorgusunun ardından eline pasaportu, vizesi ve biletleri verilerek Türk Hava Yolları'nın saat 11.00'de kalkan tarifeli uçağıyla New York'a gönderilmişti. Güney New York'ta önce Manhattan, 301 East, 94 Street adresindeki The Marmara Oteli'ne yerleştirilmişti. Otelin sahibi de İngiliz vatandaşı Urfalı işadamı Mehmet Özbay'dı. Özbay'ın adı ilk kez "Susurluk kazasında ölen eski ülkücü Abdullah Çatlı'ya pasaportunu kullandıran kişi" olarak duyulmuştu.

LONDRA TEMSİLCİSİ

Güney, otelde bir hafta kaldıktan sonra Manhattan 34 Street, Penn Station 7 Avenue'da Manhattan Postanesi'nin yanındaki lüks gökdelendeki daireye yerleştirildi. Bu arada Özbay, MİT mensuplarının katıldığı bir toplantı için Londra'ya uçtu. Özbay'dan ayrı Londra'daki toplantıya katılanlar arasında MİT Londra Temsilcisi Y. E. de vardı. Y.E. 1995'te Azerbaycan'da Cumhurbaşkanı Aliyev'e karşı darbe girişimini engellemesiyle tanınmıştı. Bu çok gizli buluşmada MİT elemanı Tuncay Güney'in Amerika'daki durumuyla, o dönem Susurluk olayları olarak adlandırılan, ancak daha sonra Ergenekon ile bağı ortaya çıkan olaylarla ilgili konuşulduğu iddia ediliyor. Bu görüşmenin Y.E. tarafından "çok gizli" koduyla Ankara'ya da bildirildiği, Y.E.'nin de MİT Müsteşarlığı Operasyon Başkanlığı'na getirildiği ifade ediliyor.

Örgüt şeması mahkemede

Ergenekon davasının 20. duruşmasında Güney'in ifadeleri doğrultusunda MİT tarafından hazırlanan, Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu hâlâ yargılanan 6 kişi dışında, isimleri kapalı 69 kişilik liste mahkemeye ulaştı. Mahkeme, Perinçek'in talebi üzerine şemada yer alan ve isimleri açıklanmayan kişiler hakkında bir soruşturma olup olmadığının sorulmasını kararlaştırdı. Tutuklu sanıklardan Kuvayı Milliye Derneği Başkanı Bekir Öztürk de savunma Ergenekon diye bir örgüt olmadığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber