Öğretmenler hiperaktivite konusunda eğitilmeli

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Kasım 2008 12:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Bursa Özel Hayat Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Ahmet Özkul, dikkat eksikliği ve hiperaktivite konusunda öğretmenlerin de eğitilmesi gerektiğini söyledi.

Uzm. Dr. Ahmet Özkul, yaptığı açıklamada, Türkiye gibi nüfusu genç olan bir ülke için, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun önemli sorunlardan biri olduğunu vurguladı. Özkul, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun, okul öncesi dönemden, erişkin döneme kadar hayatı olumsuz etkileyen önemli bir rahatsızlık olduğuna dikkat çeken Özkul, "Dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, dikkatini toplayamamak, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik, içten gelen ama ifade edilemeyen bir duygudur. Bireyde bu bulguların hepsi olabileceği gibi bazen sadece biri de görülebilir. Hiperaktifliğin sadece afacan, düz duvara tırmanan, yerinde duramayan değil, saatlerce televizyon önünden kalkamayan çocukta da olabileceği unutulmamalı. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, önemli bir rahatsızlıktır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu doğru şekilde ele alındığı zaman, kolay tedavi edilebilmektedir." diye konuştu.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun, bütün yaşam boyunca hem çocukluk hem de daha sonraki dönemde erkek çocuklarda, kız çocuklardan daha fazla görüldüğünü kaydeden Özkul, rahatsızlığın dünyada 4-12 yaş arasındaki çocukların yaklaşık yüzde 5'inde görüldüğünü belirtti.

Beyinden salgılanan, dikkat süresini, davranışları, tutumları etkileyen maddelerin salınımındaki bazı dengesizliklerin bu hastalığın nedenlerinden olduğunu bildiren Ahmet Özkul, "Dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ergenlik döneminde geçmez. Tedavi edilmediği takdirde, davranış bozukluğuna dönüşerek daha büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Bu çocukları sahiplenmemiz ve yardımcı olmamız lazım. Hastalığın tedavisi çok kolay değil. Tedavide özellikle ailelere ve öğretmenlere büyük görevler düşüyor. Okul öncesi dönemde bulguları fark edip uzmana götürüldüğünde, 0-6 yaş grubunda sınırları iyi koyabilmek ve iyi düzen kurabilmek sorunu ortadan kaldırabilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı bu konuya duyarlılık göstermelidir, çünkü ilköğretim nüfusu çok yoğun bir ülkeyiz. Bu sorun, ancak profesyonel çözüm bulunarak halledilebilir." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber