TÜBİTAK beyin göçüne dur diyecek

Haber Giriş : 26 Kasım 2004 17:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından doktoralı genç bilim adamlarına yeni bir açılım sağlamak amacıyla başlatılan "Ulusal Genç Araştırma Kariyer Geliştirme Programı" için desteklenmeye uygun bulunan projeler bugün açıklandı.

Ankara, İzmir ve Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde aynı anda düzenlenen toplantılarda, program için proje sunan bilim adamlarına, desteklenmeye uygun projeler hakkında açıklamalar yapıldı.

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'ndeki TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde (MAM) yapılan toplantıyı, TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Nüket Yetiş sundu. Toplantıya, Yetiş'in yanı sıra MAM Başkan Vekili Prof. Dr. Önder Yetiş, öğretim üyeleri, akademisyenler ve projesi desteklenmeye layık görülen genç girişimciler katıldı. TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Nüket Yetiş, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, genç girişimcilere Türkiye'de sahip çıkılmadığını belirterek, bunun sonucunda da beyin göçünün meydana geldiğini ifade etti. Türkiye'de bilim adamı sayısının benzer ülkelere oranla oldukça düşük olduğuna da dikkat çeken Yetiş, "Ulusal Genç Araştırma Kariyer Geliştirme Programı'nın" beyin göçünü engelleyecek bir program olduğunu söyledi.

TÜBİTAK tarafından uygulamaya konulan "Ulusal Genç Araştırma Kariyer Geliştirme Programı", Türkiye'deki üniversitelerde ve araştırma kurumlarında çalışan genç bilim insanlarının araştırma ve eğitim projelerini ahenkli bir şekilde sürdürebilmelerine yardımcı olmak amacıyla TÜBİTAK'ın geliştirdiği yeni bir destek programı anlamına geliyor.

Bilim ve teknolojide atılım programı ile genç bilim insanlarının araştırma kapasitesinin, Türkiye'nin en önemli kaynakları arasında olduğu gerçeğinden hareketle, Türkiye'nin bilim ve teknolojide atılım yapmasına ve genç bilim insanlarının evrensel boyutlarda bilim ve teknoloji üretmelerine katkıda bulunulması amaçlanıyor.

Kariyer Programı'na Türkiye genelinden katılan toplam 530 projeden, 225 tanesinin desteklenmesine karar verildi. Bu yıl ilk kez uygulamaya konulan program ile, Sosyal Bilimler alanında desteklenecek projeye 18 bin dolar, Temel Bilimler alanında desteklenecek programa 20 bin dolar, Sağlık Bilimleri alanında desteklenecek programa ise yıllık 22 bin dolar destek sağlanacak. Bunun yanında projeyi yürüten girişimcinin; yardımcı ekipman, malzeme, seyahat gibi giderleri de, yine TÜBİTAK tarafından karşılanacak.

Projenin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi durumunda ise sağlanan destek, 5 yıl süreyle kesintisiz devam edecek.

Kariyer Programı'na Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nden de 11 projenin sunulduğu ve bunlardan 5'nin desteklenmeye yeterli bulunduğu bildirildi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber