Nafakaya ?kriz ayarı'

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 30 Kasım 2008 19:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

YARGITAY, ekonomik krizden etkilenen ve işleri bozulan kocanın, boşandığı eşine ve çocuğuna ödediği aylık 5 bin dolar nafakanın, ?tarafların değişen ekonomik ve sosyal koşullarına göre? hakkaniyete uygun şekilde indirilmesine karar verdi.

Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi'nin benzer davalara örnek teşkil edecek kararına konu anlaşmazlık Ankara'da yaşandı. Yaklaşık 8 yıl önce boşandığı eski eşine ve velayeti anneye verilen çocuğuna aylık toplam 5 bin dolar nafaka yükümlülüğü bulunan işadamı, işlerinin bozulması nedeniyle nafaka borcunu ödeyemez duruma geldi. 220 bin dolar nafaka borcu biriken ve boşandığı eşi tarafından hakkında icra takibi başlatılan eski koca, mahkemeye başvurarak eski eşine ödediği aylık 2 bin 500 dolarlık nafakanın kaldırılmasını, çocuğuna ödediği aylık 2 bin 500 dolarlık nafakanın da 250 YTL'ye indirilmesini talep etti.

Boşanma kararıyla eski eşine Bilkent Plaza'da bir dükkan ve bir otomobil verdiğini, nafaka yükümlülüğünü ise işleri bozulana kadar düzenli olarak yerine getirdiğini belirten eski koca, ekonomik kriz nedeniyle şirket hisselerini devretmek zorunda kaldığını ve bir gözlükçünün yanında aylık 1250 YTL maaşla çalıştığını ileri sürdü. Eski koca dava dilekçesinde eski karısının çalışmaya başladığını ve bir başka erkekle yaşadığını da iddia etti.

Davaya bakan yerel mahkeme, eski kocanın hisse senetlerini davadan çok kısa bir süre önce devrettiğini, malvarlığını bilerek azaltmasının lehine durum olarak değerlendirilemeyeceğini gerekçe göstererek nafaka uyarlamasını reddetti. Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi ise değişen ekonomik ve sosyal koşulların gözardı edilemeyeceğine dikkat çekerek yerel mahkemenin kararını bozdu.

Ersin BAL / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber