CMUK tasarısı perşembe günü genel kurulda

Haber Giriş : 26 Kasım 2004 21:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CMUK Tasarısı, Türkiye'nin AB'den müzakere tarihi almayı beklediği 17 Aralık Zirvesi'nde yasalaşacak. Tasarı 2 Aralık Perşembe günü TBMM'de görüşülmeye başlanacak. Yarın da çalışacak olan komisyonun bu haftaki görüşmelerinde 161 madde görüşüldü.

Tasarının tartışmalı bazı maddelerinin görüşülmesi ise daha sonraya bırakıldı. TBMM Adalet Komisyonu bugün akşam saatlerine kadar yaptığı çalışmada devlet sırrı ve telefon dinleme konusunu düzenleyen ve uzun zamandır tartışma konusu olan iki konuya ilişkin maddeler ele alarak müzakere etti. Yapılan oylamalarda düzenlemeler kabul edildi. Yeni düzenlemeye göre, suç olgusuna ilişkin bilgiler devlet sırrı olarak mahkemeye karşı gizli tutulamayacak. Sadece, açıklanması devletin dış ilişkilerine, milli savunma ve milli güvenliğine zarar verebilecek, anayasal düzende ve dış ilişkilerde tehlike yaratabilecek nitelikteki bilgiler devlet sırrı sayılacak.

Tanıklık konusu devlet sırrı niteliğini taşıdığı durumlarda ise tanık, sadece mahkeme heyeti tarafından dinlenebilecek. Devlet sırrı niteliğindeki belgeler de sadece mahkeme heyeti tarafından incelenebilecek. Aramalar hakim kararı ile yapılacak ancak gecikme olan hallerde, cumhuriyet savcısının yazılı emriyle kolluk görevlileri tarafından arama yapılacak. Gecikmesinde sakınca bulunan haller dışında gece konut ve işyerinde arama yapılamayacak. Aramada, kişinin avukatının bulunmasına engel olunamayacak. Suçlardan elde edildiği konusunda şüphe bulunan şüpheli ya da sanığa ait malvarlığına el konulabilecek.

Gelişen teknoloji karşısında haberleşmenin çeşitlenmesi nedeniyle, bu konuda da yasal düzenleme yapıldı ve her türlü iletişim sistemiyle yapılan haberleşmeye, suçun işlendiği şüphesi bulunması ve bunların delil olması durumunda, bu deliller koruma altına alınacak. Suçun bir şirketin faaliyeti kapsamında işlendiği konusunda güçlü şüphe bulunması durumunda mahkeme, soruşturma sürecinde şirketin işlerini yürütülebilmesi için kayyum atayabilecek. Suç işlendiği konusunda şüphe bulunan hallerde hakim kararı veya cumhuriyet savcısının izni ile telefonlar dinlenebilecek ve kayda alınacak. Telefon dinlemenin hangi suçlar için mümkün olabileceği de tasarıda madde madde sayıldı. Bu suçlar arasında, göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti, kasten adam öldürme, işkence, cinsel saldırı, çocuklara karşı cinsel istismar, uyuşturucu suçları, parada sahtecilik, suç işlemek kastıyla örgüt kurma, rüşvet, silahlı örgüt, devlet sırrı ve casusluk suçları yer alıyor.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber