Eğitimde rehberlik sistemi baştan sona değişiyor

Haber Giriş : 27 Kasım 2004 21:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, rehberlik sisteminde değişikliğe gidiyor. Yeni değişiklikte sorunlu öğrencilerin arkadaşları ve öğretmenlerine karşı deşifre olması engellenecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, halen okul odaklı rehberlik sistemini uyguluyor. Her okulda bulunan rehberlik birimleri değişiklikle birlikte lağvedilecek. Tüm rehber öğretmenler il, ilçe ve beldelerde kurulacak olan Rehber Eğitim Merkezleri'nde toplanacak. Yeni sistemle birlikte ihtiyaç duyulacak yeni bina yapımıyla birlikte bakanlık, halen mevcut faaliyette bulunan Rehber Araştırma Merkezlerini (RAM) kullanacak.

Okullardaki rehberlik birimlerine yönlendirilen sorunlu öğrencilerin diğer öğrenciler tarafından yönlendirildikleri farkedilip 'vebalı' muamelesi gördüğünü kaydeden yetkililer, bu davranış şeklinin öğrencinin psikolojisini etkilediğini kaydettiler. Kurulacak olan Rehber Eğitim Merkezleri'nin çalışma sistemleri merkez odaklı olacak. Tüm okullardan sorun ve problemlere ilişkin veri akışı sağlanarak rehberlikçiler bilgilendirilecek. Gerektiğinde rehber öğretmenler, ya öğrenci merkeze çağrılıp birebir görüşme terapisi uygulayacaklar ya da sorunun olduğu okula giderek çalışma yapacaklar.

Rehberlik sisteminde yapılacak değişikliğe ilişkin olarak Eğitim-Bir-Sen Sendikası Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, alınan kararın yerinde olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Rehberliğin önemi anlaşılmıştır. Okullarımızda sınıf öğretmenlerimiz sorunlu çocukları tespit ediyorlardı, ancak yönlendirme konusunda sorun yaşıyorlardı. İlköğretimde sicil amirliğinden çıkartılan müfettişlik sistemindeki gibi rehberlik sisteminde de yönlendirme ve programlama gibi bir değişikliğin olması çok iyi. Hizmet almaktan çekinen öğrencilerin merkezden hizmet alımına gidilmesi gerekmektedir."

Gündoğdu, çocukların ayrıca utangaçlık, çekimserlik ve aşağılanma gibi eğilimlerinin çok hassas olduğunu belirtti. Gündoğdu, "Rehberlik branşı ve kurulacak olan sistem çok önemlidir. Öyle ki okullarımızda yapacağımız veliler toplantısı duyurularını öğrenciler haber vermemekte. Öğrencilerimize anne ve babasının ne iş yaptığı sorulduğunda babası işçi, kapıcı olup da doktor veya başka bir meslek grubundan tanıtan çok çocuğumuz var" diyerek, rehberliğin önemine işaret etti.

Rehber Eğitim Merkezleri'nin yapacağı çalışma sistemi hakkında bir bakanlık yetkilisi, her rehberlik eğitim merkezinin (REM) kendi bölgesine düşen okullarda anket çalışması yaparak, öğrenci profillerini çıkartacaklarını, sorunları, öğrencinin eğilimlerini, alışkanlıklarını tespit ederek, eylem planı gerçekleştireceklerini bildirdi.
iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber