Doktor laptopu çalındı, 1500 acil hastanın bilgileri gitti

Haber Giriş : 27 Kasım 2004 07:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'de SSK Tepecik Eğitim Hastanesi'nde böbrek nakli bekleyen 700, böbrek nakli yapılan 300 hastayla, 500 kanserli hastanın kayıtlarının tutulduğu dizüstü bilgisayar (laptop), kırmızı ışıkta duran doktorun otomobilinden çalındı.

Aracı kullanarak bağlantıya geçtikleri doktorlardan bilgisayarı vermek için 1 milyar lira isteyen kapkaççılar, yasal olmadığı için bu ödeme yapılmayınca iade etmedi. Şimdi 1500 hastanın dosya kayıtları tek tek incelenerek yeniden bilgisayara yüklenene kadar, dakikaların değerli olduğu organ nakillerinde bilgisayar ortamında birkaç saniyede yapılan hasta taraması için görevliler saatlerce çaba harcayacak. Çalınan bilgisayardaki bilgilerin yedeklemesinin (back-up)bulunmaması eleştiri konusu oldu.

KOPYASI YOK

Hırsızların cirit attığı bölgede can güvenliği endişesiyle adını açıklamayan Dr. S.K., bilgisayarı yeni program yüklemek üzere hafta sonunda evine götürdüğünü belirterek, ?Hırsız laptopla birlikte hastanenin yanındaki sokakta gözden kayboldu. Otomobilimin kapılarını kilitlememem büyük hata. Bir anlık dalgınlık bir yıllık emeğimizi götürdü. Yüzlerce hastaya ait bilgiler yeniden, dosyalardan tek tek bilgisayar ortamına aktarılacak' dedi. Dr. S.K., hasta kayıtlarını daha sağlıklı tutmak amacıyla yeni bir bilgisayar programı üzerinde çalıştığını, bu nedenle mevcut kayıtlarının bilgisayar ortamında kopyasını almadığını söyledi.

ZARAR GÖRMEZLER

SSK Tepecik Hastanesi Organ Nakli Merkezi yetkililerinden Opr. Dr. Serdar Kaçar, ?Asistan arkadaşımız evinde de mesai harcayıp bilgisayar programı hazırlıyordu. Çünkü hem doktor olup, hem de bilgisayardan anlaması, hazırlanacak programın kapsamı açısından önemliydi. Bundan erken dönemde tabii ki hastalarımız zarar görmeyecek ama bizim emeklerimiz boşa gitti. Aynı emeği, mesaiyi harcayacağız ki dosyalardaki hasta bilgilerini bilgisayar ortamına aktaralım' dedi.

Kopyası olmalı

Prof. Dr. Mahmut Çarin (İstanbul Tıp Fakültesi Doku Bankası Direktörü) Bizim bankamızdaki kayıtların, bilgisayar dışında dosyalarda kopyası var. Bilgisayar kayıtlarının da ayrıca bir başka kopyası. Aynı dosyalar transplantasyon ünitesinde bulunuyor. Organ nakliyle ilgili bilgilerin belli bir gizliğinin olması lazım. Dosyalar dışarıya çıkarılmamalı. Asıl ideali bütün bu bilgilerin Sağlık Bakanlığı'nda toplanması.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber