Öğretmen maaşları ihaleye çıkarılarak ek gelir sağlandı

Haber Giriş : 27 Kasım 2004 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmen maaşlarını ihaleye çıkaran Konak İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Lütfü Çırak, hem okula ek gelir sağladı hem de maaş kesintilerini önledi. Çırak, bu uygulamanın bankalar arasında rekabete yol açtığını bildirdi.

Konak İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Lütfü Çırak, Türkiye'nin en büyük ilçesindeki 4 bin 556 öğretmenin maaşını ihaleye çıkardı. Maaşların yatırılacağı bankanın belirlendiği ihale sayesinde hem öğretmenlerden 3-10 milyon liralık mutemet kesintisi önlendi, hem de okullara ek gelir sağlandı. İhale sayesinde öğretmenlerin cebine her ay 5'er milyon lira fazladan para giriyor.

Çırak, geliştirdiği projeyle ilçedeki ilköğretim öğretmenlerinden ek ders, hasta sevki, ilaç sevki gibi hizmetler için alınan mutemetlik parasını almıyor. Bunu, ilçe müdürlüğünde kurduğu altı kişilik birime yaptırıyor. Bu sayede 115 okulda mutemet istihdamının önüne geçilmiş oluyor. Dışarıdan başka personel almadan işleri yürüten Çırak, mesai, prim ve kırtasiye gibi giderleri de devletten para almadan karşılıyor. İlçedeki 115 ilköğretim okulu ve 42 lisede 10 bin öğretmen bulunuyor. Özel okullar buna dahil değil. Müdür Çırak, şu ana kadar Konak ilçesine bağlı 115 ilköğretim okulunda görev yapan 4 bin 556 öğretmenin maaşını okul müdürleriyle görüşerek ihaleye çıkardı. Sırada 42 lise ve dengi okulun ihalesi var. Çırak, daha sonra mutemetlik işlerini özel şirkete yaptırmayı veya sözleşmeli ek personel almayı düşünüyor.

Konak'ta maaş mutemetliği ilk önce 10 okulla başladı. Daha sonra ihaleye çıkınca 30, 60 okul ve en son olarak 115 ilköğretim okulu öğretmen maaşları dahil edildi. Okulların 3 yıllık maaş ihalesine 4 banka katılarak yüzde 10-16-17-20 gibi kâr payı verdi. Ağustos 2007 yılına kadar üç yıllık yapılan sözleşmeye; Yapı Kredi Bankası yüzde 10, Akbank yüzde 16, Vakıfbank yüzde 17, İş Bankası ise yüzde 20 kâr payı verdi. İş Bankası, kâr payına ilaveten 50 milyar ve 5 tane tam donanımlı bilgisayar ile 3 lazer yazıcı vaat etti. Daha önce bankalar okul müdürlerine yüzde 8-10 arası kâr payı veriyordu. Konak, bunu ilçe bazında yapınca bankalar kâr payını yüzde 20'ye çıkardı. Projeye bütün makamlardan gerekli izin alarak başladığını ifade eden Çırak, bundan rahatsız olanlar çıkacağını belirterek, ?26 Nisan'da sözleşmesi yapılan ve Temmuz 2004'te başlanan bu projenin Türkiye'ye örnek olacağına inanıyorum.? dedi. Çırak, öğretmen maaşlarının aylık yaklaşık 4 trilyon 400 milyarı bulduğunu hatırlatarak, bu rakamın yüzde 20'sinin 880 milyar liraya tekabül ettiğini bildirdi. Çırak, bu maaş tutarının aylık zam ve primlere göre bir trilyonu bulduğunu sözlerine ekledi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber