Başkent Doğalgaz: 1,8 YKr'lik artış, kur kaynaklı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Aralık 2008 18:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Doğal gazın metreküp fiyatındaki yaklaşık 1,8 YKr'lik artışın, 20 Ekim ile 19 Kasım 2008 tarihleri arasında döviz kurunun yükselmesinden kaynaklandığı bildirildi.

Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, doğal gazın metreküp fiyatındaki düzenlemenin, Doğalgaz Piyasası Kanunu gereği yapıldığı belirtildi.

Doğalgaz dağıtım şirketlerinin, tabi oldukları mevzuata veya ihale şartnamelerine göre, dövize ya da ÜFE'ye bağlı olarak fiyat ayarlamalarını her ay düzenli şekilde yaptıkları ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Nitekim 1 Aralık 2008'den itibaren de İGDAŞ (İstanbul), ESGAZ (Eskişehir) ve BURSAGAZ (Bursa) da kur ayarlamasından doğan farkı fiyatlarına yansıtmışlardır. Hal böyleyken bu ayarlamanın bir tek Ankara'da yapılmış gibi yansıtılması ya da 2007 yılı Eylül ayından son küresel krize kadar, döviz kurundaki düşüşe bağlı olarak fiyatların süreklendirilmiş olmasının görmezden gelinmesi manidar bulunmuştur.

Doğalgaza zam yapma yetkisi BOTAŞ Genel Müdürlüğü'ndedir. Ancak dağıtım şirketleri de doğal gaz fiyatını etkileyen unsurlardan olan 'birim hizmet ve amortisman bedeli'ndeki değişimi fiyata yansıtmak durumundadır. Bu bedel de Doğalgaz Piyasası Kanunu'nda, ABD Doları karşılığı YTL olarak belirlenmiştir. Doğalgazın metreküp fiyatındaki yaklaşık 1,8 YKr'lik artış, 20 Ekim ile 19 Kasım 2008 tarihleri arasında döviz kurunun yükselmesinden kaynaklandı."

Döviz kurundaki aylık değişimlerin, doğal gaz fiyatına düzenli olarak yansıtıldığı bildirilen açıklamada, döviz yükseldiğinde fiyatın artırıldığı, döviz düştüğünde de fiyatın azaltıldığı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber